CITES-nieuws: extra bescherming voor haaiensoorten

Een hamerhaai

Jaarlijks worden honderd miljoen haaien gevangen. 100.000.000 haaien! Een onvoorstelbaar aantal. Deze prachtige dieren, die al miljoenen jaren rondzwemmen in onze zeven wereldzeeën, zijn in een paar decennia bijna allemaal letterlijk in de soep beland. De haaienvinnensoepmarkt in Azië is erg lucratief, jaarlijks gaat er ruim een miljard dollar in om. De populatie van gewilde haaiensoorten is in slechts 50 jaar met 80% gedaald, regionale populaties van een aantal haaiensoorten daalden zelfs met 90% en meer. 

Je zou verwachten dat CITES, een wereldwijd verdrag dat tot doel heeft diersoorten te beschermen voor overexploitatie, al lang had ingegrepen om de haaienvangst beter te reguleren. En ja, pogingen hiertoe zijn de afgelopen tien jaar inderdaad wel ondernomen, maar Japan en China hebben concrete maatregelen altijd tegen weten te houden. Tot vandaag. Vandaag is in Bangkok, waar de 16e CITES-conferentie gaande is, de lobby van China en Japan eindelijk doorbroken. Voor het eerst zijn een aantal haaiensoorten, waaronder de witpuntrifhaai en de hamerhaai, op lijst II van CITES geplaatst. Dit betekent dat de internationale handel in producten van deze haaien veel beter gereguleerd zal gaan worden. 

Hetzelfde geldt voor de haringhaai. Deze haai wordt niet gevangen voor zijn vinnen maar voor zijn vlees. Voor wie wel eens 'fish and chips' heeft gegeten in Engeland: grote kans dat deze 'fish' een haringhaai was. In de wateren rondom Europa is de haringhaai vrijwel geheel verdwenen in de frituur. Het aangenomen voorstel van de Europese Unie (waarvoor niets dan lof!) om de haringhaai op lijst II van CITES te plaatsen is ook een hele mooie overwinning.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime