Chinees handelsverbod zorgt voor daling van aantal veilingen in bedreigde diersoorten

In de maand december in 2011 registreerde Googut, een veilinghuis in Beijing, 400 flessen tijgerbottenwijn van verschillende traditionele Chinese medicijnfabrikanten tijdens een speciale drank- en gezondheidsveiling genaamd ‘Bouncing Dragon, Jumping Tiger’. Het IFAW alarmeerde de Chinese overheid en riep hen op de veiling te sluiten. Uiteindelijk stemde overheid toe en werd de verkoop van honderden flessen tijgerbottenwijn gestopt.

Het gebeurt niet vaak dat we in meetbare termen kunnen praten over onze campagne om de handel in bedreigde dieren terug te dringen.

Vandaag heb ik echter geleerd dat de campagne van het IFAW om de verkoop van  tijgerbotten, neushoornhoorn en ivoor op veilingen in China te verbieden, een gigantische deuk heeft geslagen in de omzet van die veilingen in 2012.

Een deuk van € 245 miljoen om precies te zijn.

Het betekent een afname in verkoop van 30 tot 40% ten opzichte van vorig jaar. Deze drastische afname wordt toegeschreven aan het verbod op de verkoop van ivoor, neushoornhoorn en tijgerbotten, aangezien deze artikelen veelgevraagd zijn.

Dankzij een tip van het IFAW in december 2011, konden de Chinese wildlife autoriteiten de verkoop van honderden flessen tijgerbottenwijn en voorwerpen van neushoornhoorn op een vooraanstaande veiling in Beijing tegenhouden.

De Raad van State verbood de handel in tijgerbottenwijn en producten van neushoornhoorn in 1993.

Het IFAW prees de overheid voor het ondernemen van actie tegen de illegale handel. Het verkopen van producten van tijgerbotten is een overtreding van de internationale en nationale verboden. De verkoop stimuleert de vraag naar deze producten en het stropen van wilde tijgers.

De afdeling Bosbeheer van China riep na deze verboden veiling alle veilinghuizen op zich te houden aan de regels en wetgeving op het gebied van wildlife.

Deze oproep bracht het verbod op de handel in tijgerbotten en neushoornhoorn nog eens goed onder de aandacht. Er werd benadrukt dat het verbod geldt voor alle veilingen en voor alle producten die afkomstig zijn van bedreigde diersoorten, zoals tijger, neushoorns en olifanten.

Dit verbod had een onmiddellijk effect. In het begin van 2012 zagen we dat veel veilingen waar voorwerpen van bedreigde dieren werden verkocht, geannuleerd waren.

Een artikel in een nieuwsbrief van de veiling-industrie prees het IFAW voor het bewerkstelligen van een verbod op de handel in neushoornhoorn, ivoor en tijgerbottenwijn.

De Chinese vereniging van handelaren meldt dat de verkoop in 2012 sterk gedaald is met zo’n 30 tot 40% ten opzichte van het jaar ervoor. Het verbod op de handel in neushoornhoorn en ivoor heeft sterk bijgedragen aan deze daling, zegt de vereniging.

Een woordvoerder van de vereniging zegt dat het verbod en strengere controles op de import van kunstwerken, hebben geleid tot een daling in inkomsten van € 245 miljoen.

 “De totale opbrengst van China’s antiek- en kunstveilingen in 2012 halveerde tot € 3,4 miljard, de eerste daling sinds de wereldwijde financiële crisis in 2008.”

De vereniging zegt dat het forse verlies vooral komt door een daling in het aantal verkopen van voorwerpen met een waarde van meer dan € 122.825,-.

---GGG

Kijk hier voor meer informatie over onze inspanningen om de handel in wildlife te beëindigen

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie