BEKIJK DE VIDEO: True Blood actrice Kristin Bauer bezoekt samen met het IFAW het Amboseli National Park

Ik schrijf dit op mijn laatste dag in Amboseli National Park, in de schaduw van de Kilimanjaro.

Wat een spectaculaire reis is dit geweest, omringd door wilde dieren en de fantastische mensen die zich hier inzetten voor hun bescherming. Een reis tegen het decor van een prachtig landschap, waar ik jarenlang van droomde.

Amboseli is een vlak savannegebied, waarin het gele gras van het droogteseizoen scherp contrasteert met het groene gebladerde van de acaciaboom. Wilde dieren zijn gemakkelijk te zien, de beste momenten zijn 's morgens en 's avonds, als het nog een beetje koel is en de dieren actiever zijn.

Ik had al horen zeggen dat de Kenianen indrukwekkende mensen zijn, maar toch ben ik verrast door hun vriendelijkheid, oprechtheid en eerlijkheid. Als iedereen wat meer op de Kenianen zou lijken, dan zou de wereld er een stuk vriendelijker uitzien. Kenia en de mensen die er leven, hebben een authenticiteit die je tot in het diepst van je binnenste raakt. Ik heb het gevoel dat ik ben thuisgekomen, en ik weet zeker dat ik hier terug zal komen – als het me al lukt om hier ooit te vertrekken!

Ik heb hier in Amboseli tijd doorgebracht met een aantal van de mensen die zo hard werken om de dieren van dit belangrijke ecosysteem te beschermen – James Isiche, Directeur van IFAW Oost-Afrika, die mijn passie voor olifanten wist aan te wakkeren en de inspiratie vormde voor deze documentaire die in het kader van hun bescherming tot stand is gekomen; Jason Bell, Directeur van IFAW Zuidelijk Afrika en het Olifantenprogramma; en de deskundigen van het IFAW die hier zijn voor de uitvoering van IFAW’s ambitieuze Amboseli project.

De Kenya Wildlife Service hield een feestelijke bijeenkomst in het hoofdkwartier van het park. Hier vond de overdracht door het IFAW plaats van drie nieuwe Landcruisers, waarmee de rangers in het park kunnen gaan patrouilleren om de dieren in het park te beschermen tegen stropers en conflicten tussen mensen en dieren te helpen voorkomen.  

Tijdens mijn verblijf in Amboseli heb ik gezien hoe belangrijk deze nieuwe voertuigen zijn. Ik heb gezien hoe een team van monteurs probeerde een stokoude vrachtwagen te repareren. Deze rangers zijn echte helden, die hun leven wagen om de dieren te beschermen. Zij verdienen de beste uitrusting om hun werk te kunnen doen.

Julius Kipng’etich, de directeur van de Kenya Wildlife Service, begon zijn verhaal met het verzoek om een moment stilte voor een ranger die de vorige week tijdens zijn werk was omgekomen. Hij was in een van de Keniaanse parken neergeschoten door een stroper.

Toen we daar zo samen stonden, stilstaand bij de nagedachtenis van deze man, werd ik diep geraakt door de offers die deze rangers elke dag brengen om wilde dieren te beschermen tegen kwaadwillenden – mensen die deze dieren willen doden voor producten die niemand nodig heeft. Ik dacht aan zijn familieleden die een geliefde moeten missen – waarschijnlijk de enige kostwinner in het gezin.

Het was een onverwachte eer om Kip te mogen interviewen en hem te horen vertellen hoe de KWS zich inzet voor de bescherming van wilde dieren in Kenia en een voorbeeld vormt voor natuurbescherming in heel Afrika. Ik maakte ook kennis met twee Maasai-oudsten, Nick en Johnson, die zich al heel lang inzetten voor natuurbescherming. En tot slot ontmoette ik een indrukwekkende olifantenactivist, Pat Awori, wiens passie voor de bescherming van olifanten mij nog tot ver in de toekomst zal blijven inspireren.

Vandaag bracht echt een unieke ervaring, iets wat je maar één keer in je leven meemaakt: ik mocht de ochtend doorbrengen in gezelschap van de legendarische onderzoekster Cynthia Moss, die de olifanten van Amboseli al veertig jaar lang bestudeert – het is het langst lopende olifantenonderzoek ter wereld. Veel van wat we over olifanten weten, is te danken aan het onderzoek van Cynthia. Later maakte ik ook kennis met Vicky Fishlock, een door het IFAW gesteunde wetenschapster die onderzoek doet naar het effect van de droogte van 2009 op olifantenfamilies.

Cynthia nam ons mee de weg af, om van dichtbij kennis te maken met de GB olifantenfamilie. En ze waren zo ontspannen, speels en vrolijk. Wat zou ik graag willen dat elke olifant elke dag zo zou kunnen leven – niet bedreigd door stropers en in de vrije natuur, waar ze thuishoren. En dat is ook waarom ik hier ben – om die wens te laten uitkomen.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat deze indrukwekkende dieren nog generaties lang onze aarde zullen bevolken.

--KB

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie