Arrestatie ivoorsmokkelaar Zambia dankzij Wildlife Crimes Investigation Unit

IFAW's Wildlife Crimes Investigations Unit heeft bij de grens tussen Zambia en Malawi het ivoor van niet minder dan vijf olifanten onderschept. De smokkelpoging kon worden verijdeld dankzij het netwerk van undercover-informanten dat door de unit is opgebouwd.

Een jonge Zambiaan werd gearresteerd na een poging om ivoor van gestroopte olifanten over de grens tussen Zambia en Malawi te smokkelen. De arrestatie op 10 mei kon worden verricht dankzij informatie ingewonnen door de Wildlife Crimes Investigations Unit (WCIU), die in Zambia en Malawi opereert.

De WCIU is gezamenlijk opgericht door Malawi's Department of National Parks and Wildlife (DNPW) en de politiedienst van het land (MPS) en heeft een breed en betrouwbaar netwerk van informanten opgebouwd in Zambia en Malawi, dat officials tipt over activiteiten op het gebied van de illegale handel. Dankzij een tip van een informant konden ambtenaren de smokkelaar 15 kilometer van de grens aanhouden in de township Mchinji, waar de handelaar op zoek was naar potentiële kopers.

De onderschepte 27 kilo ivoor heeft niet minder dan vijf olifanten het leven gekost - een tragisch en zinloos verlies voor de Zambiaanse natuur.

Het IFAW en partnerorganisatie de Lilongwe Wildlife Trust steunen de WCIU.

Het aantal producten van wilde dieren dat vanuit alle hoeken van het Afrikaanse continent de grens van Malawi over gaat, begint epidemische vormen aan te nemen.

Dit is de 37ste arrestatie die de WCIU alleen al in 2017 heeft verricht. Het IFAW helpt met extra geld voor grensoverschrijdende onderzoeken en operaties, trainingen voor rangers in Zambia en Malawi, en de opzet van een betrouwbaar netwerk van informanten en een toegewijd, niet-corrupt handhavingsteam.

Daarnaast zet het IFAW zich in voor hogere straffen voor stropers, handelaren en smokkelaars van bedreigde wilde dieren, om zo verandering te brengen in de ‘laag risico - hoge winst’-cultuur van deze handel. De verdachte moest op 18 mei in de rechtbank verschijnen, waar een toponderzoeker een getuigenis tegen hem aflegde.

De verdachte blijft vastzitten in afwachting van zijn vonnis, dat binnenkort zal worden uitgesproken. Die dag hoort hij samen met drie andere smokkelaars die eerder deze maand door de WCIU werden gearresteerd, zijn straf. Ik heb er vertrouwen in dat de vier overtreders, die samen verantwoordelijk zijn voor de wrede dood van 11 olifanten, celstraffen zullen krijgen van minstens vier of vijf jaar elk.

En dat is een groot verschil met de strafmaat die we eerder zagen in dit soort zaken. Stropers, handelaren en smokkelaars werden vaak helemaal niet vervolgd, of kwamen weg met slechts een boete. Dit is een groot succes voor het IFAW en de WCIU, dat bewijst dat Malawi stroperij en de illegale handel nu als een ernstige misdaad aanmerkt. En de niet-aflatende inzet van de unit speelt daarin een belangrijke rol. Maar het belangrijkste blijft dat met deze uitspraken gerechtigheid is bereikt voor 11 olifanten die het slachtoffer zijn geworden van de illegale handel.

--ML

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime