Arabische Emiraten verbieden bezit 'gevaarlijke exotische dieren'

In het nieuwe wetsontwerp van de FNR (Federale Nationale Raad) van de Verenigde Arabische Emiraten voor regulering van het bezit van gevaarlijke wilde dieren, zijn strenge straffen opgenomen, waaronder boetes en celstraffen.

De FNR (Federale Nationale Raad) van de Verenigde Arabische Emiraten heeft vorige week een wetsontwerp aangenomen dat het bezit van gevaarlijke wilde dieren aan banden legt.

Met de wet wil het land een einde maken aan het houden, verhandelen en fokken van alle soorten gevaarlijke wilde dieren door particulieren. En dat is niet alleen goed nieuws vanuit dierenwelzijnsoogpunt, het betekent ook een verbetering van de veiligheid van mensen.

De straffen zijn streng: hoge boetes tot zelfs celstraffen. De nieuwe wet stimuleert mensen bovendien om in de steek gelaten dieren bij de autoriteiten of het dichtstbijzijnde politiebureau te melden.

Na definitieve invoering van de wet, moeten eigenaren die al exotische dieren in hun bezit hebben, deze binnen zes maanden aan de autoriteiten afstaan.

In 2011 verbood het emiraat Ajman al het houden van wilde dieren, exotische huisdieren en reptielen. En in november 2014 verbood het emiraat Sharjah de handel in en het bezit van exotische wilde dieren. Het IFAW juicht de stappen toe die de regering van de VAE zet om nieuwe wetgeving door te voeren die het bezit van gevaarlijke dieren aan banden legt.

De VAE hebben altijd een voortrekkersrol gespeeld in het Midden-Oosten als het gaat om de invoering van passende wetgeving voor de bescherming van dieren. De nieuwe wet is een belangrijke toevoeging aan de reeds bestaande dierenwelzijnswetten en de wet ter regulering van de internationale handel in bedreigde soorten in de VAE.

We hopen dat andere landen vergelijkbare wetten zullen invoeren.

Het IFAW zet zich in de VAE en andere MONA-landen in om aandacht te vragen voor de illegale handel in wilde dieren, de risico's van het houden van exotische huisdieren en het kopen van producten van wilde dieren. We doen dit via samenwerking op verschillende overheidsniveaus en via ons Animal Action Educatieprogramma, waarmee we duizenden docenten en kinderen bereiken.

--DAK

Learn more about our Animal Action Education program.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime