Amoertijger jaar na vrijlating in Rusland vastgelegd op camera

De vier wildcamera’s die het IFAW eerder aan het Khingan Nature Reserve schonk, hebben hun nut bewezen. Ze hebben beelden opgeleverd van tijgerin Ilona. En die laten zien dat ze het uitstekend doet in de vrije natuur. En dat ze haar halsbandzender nog steeds om heeft.

Ilona is inmiddels drie jaar oud. Ze is een van de zes weestijgers die door het IFAW in het Verre Oosten van Rusland als welp werden opgevangen en gerehabiliteerd, en nu zijn uitgezet.

Op deze beelden zien we hoe Ilona haar merktekens achterlaat op een boom die door verschillende diersoorten – van zwarte beren tot edelherten – wordt gebruikt om hun ‘boodschappen’ achter te laten. Een duidelijk teken dat de rangers de juiste plaats hebben gekozen voor hun wildcamera.

Ilona is een van de drie tijgers die een jaar geleden in zijn aanwezigheid werden vrijgelaten. Toen we haar transportkooi openzette, wilde Ilona in eerste instantie nog niet naar buiten komen. Pas nadat belangstellenden en aanwezige journalisten waren vertrokken, kwam ze naar buiten. Het IFAW, dat wel was achtergebleven, kon haar bijzondere sprong naar de vrijheid op camera vastleggen.

Het raakt me als ik op deze beelden zie hoe goed Ilona het doet in de vrije natuur van het Khingan Nature Reserve. Ze jaagt op herten, wolven en wilde zwijnen, al moet gezegd worden dat de laatste bij haar niet favoriet zijn.

Het IFAW is al jarenlang betrokken bij de rehabilitatie van tijgerwelpen in het Russische Verre Oosten. En in die jaren hebben we grote vooruitgang geboekt: er is verandering gekomen in de standpunten en het beleid van ambtenaren van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen.

De eerste vier welpen die we opvingen, werden ondergebracht in dierentuinen. In die tijd heerste nog de overtuiging dat het onmogelijk was om tijgerwelpen na rehabilitatie in de natuur uit te zetten. Samen met partnerorganisaties heeft het IFAW inmiddels echter het tegendeel bewezen: tot nu toe zijn er vijf tijgers vrijgelaten die het in het wild heel goed redden.

De extra wildcamera’s waren nodig omdat Ilona had besloten haar tanden te zetten in een van de vijf camera’s die al in het reservaat waren geplaatst. Ze lijkt zich heel goed bewust van de camera’s. Steeds als ze voorbij komt, duwt ze ze opzij, om vervolgens recht in de lens te kijken. Vyacheslav Kastrikin, adjunct-directeur Wetenschap van het Khingan Nature Reserve, was verantwoordelijk voor de plaatsing van de camera’s.

De locaties werden gekozen op basis van veldonderzoek dat de voorgaande winter was uitgevoerd. Hiermee waren de jachtgewoonten van de tijgerin in kaart gebracht. De camera’s zijn geplaatst op de bospaden die Ilona regelmatig, minimaal één keer per maand, gebruikt.

We hebben maar twee paden gevonden die Ilona regelmatig gebruikt. In de winterperiode dat we haar volgden, gebruikte ze behalve deze paden vooral de routes van wilde zwijnen, waarbij ze steeds een andere weg koos.

Als blijkt dat ze andere paden meer gaat gebruiken, worden de camera’s hier naartoe verplaatst. Het gebied waar ze nu verblijft, heeft echter zo veel voedsel te bieden dat we niet verwachten dat ze er weg zal gaan.

--MV

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie