Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren

Kate Nattrass Atema

Hoofd Programma Huisdieren

Werkterrein
Kate geeft leiding aan het wereldwijde Huisdierenprogramma van het IFAW. In die functie is ze verantwoordelijk voor de uitvoering van welzijnsprojecten voor mensen én dieren in Zuid-Afrika, Indonesië, China, Duitsland, Mexico, Haïti en een aantal autochtone gemeenschappen in de Verenigde Staten en Canada. Ze houdt zich onder meer bezig met het ontwerpen van een raamwerk, dat door IFAW met 'Adequate Guardianship'  (in de praktijk: verantwoorde zorg en bescherming) wordt aangeduid. Het voorziet in een mogelijkheid om in elk woongebied dierenwelzijnsprogramma's op te zetten die zijn toegesneden op de specifieke behoeften van de mensen en dieren die er wonen en recht doen aan de in elke situatie unieke omstandigheden.

Vanuit dit Huisdierenprogramma worden organisaties in onder meer Rusland, Bosnië, Nepal en Chili van deskundig advies voorzien. Kate is druk bezig met de uitbreiding van haar programma, zodat ze in nog meer landen in Amerika, Europa en Azië deze aanpak kan bieden, met als beoogd resultaat een mix van educatieve voorlichting, bewustmaking, en gerichte hulp-op-maat voor honden en katten in het desbetreffende gebied.

Kate en haar team werken samen met een aantal andere particuliere organisaties in de International Companion Animal Management Coalition (ICAM), die volgens de nieuwste inzichten initiatieven ondersteunt voor een verantwoorde zorg voor honden- en kattenpopulaties. ICAM werkt met diverse academische instellingen samen die de richtlijnen voortdurend toetsen en optimaliseren. De richtlijnen worden dan ook regelmatig aangepast om te allen tijde een zo effectief mogelijke bijdrage aan het welzijn van dieren te kunnen leveren.

Via samenwerking met de collega's van het Noodhulpprogramma is Kates Huisdierenteam ook in staat om te waarborgen, dat bij een natuurramp dieren na een geslaagde reddingsoperatie adequate hulp blijven ontvangen en dat ook de bewoners in de periode van wederopbouw worden bijgestaan.

Achtergrond

  • Clinical Instructor, Qualitative Research Methods, Department of Clinical Sciences, Tufts University School of Veterinary Medicine, USA
  • Research Associate and Program Officer, Wildlife and Habitat Protection Program, IFAW International
  • Editorial Assistant, Humane Wildlife Solutions: The Role of Immunocontraception, Tufts University School of Veterinary Medicine and Humane Society of the United States
  • Research Assistant, National Education for Assistance Dog Services (NEADS), USA
  • Research Assistant, Social Science Center of Berlin, Germany
  • Director, Emergency Medical Services, Smith College
  • Member, Center for Animals and Public Policy Advisory Committee, Tufts University Cummings School of Veterinary Medicine
  • Member, International Companion Animal Management Coalition

Opleiding

  • Bachelor of Arts (BA), Biology and Government, Smith College, USA
  • Master of Science (MSc), Animals and Public Policy, Tufts University School of Veterinary Medicine, USA

Publicaties
Vaktijdschriften

Populaire literatuur
Natrass, K., 2005. Elephants Speak Out for Conservation: On the acoustic research of Katy Payne. AV Magazine Eye on the Gentle Giants: Elephants Under Siege. Fall 2005. p22-3.

Mediacontact

Contactpersoon voor Kate Nattrass Atema:

Kerry Branon
Media Asset Manager, IFAW International Operations Center
Tel: +1-508-744-2068
Email: kbranon@ifaw.org