Doe mee aan de Beach Cleanup Tour op 12 augustus!

Het IFAW doet samen met haar partner SOS Dolfijn mee aan de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee met een eigen etappe van Scheveningen naar Wassenaar op 12 augustus.

We helpen mee om de Nederlandse Noordzeekust schoon te maken en aandacht te vragen voor de gevolgen van afval voor de dieren in de zee. Maar we richten ons niet alleen op de zichtbare vervuiling, zoals plastic, visnetten en chemisch afval. Onderwaterlawaai is een onzichtbare en onbekende bedreiging waar nog maar weinig aan wordt gedaan.

(Lees hier waarom het IFAW meedoet met de Beach Cleanup Tour)

We hopen dat je meedoet met de beach cleanup! Je zorgt er direct voor dat er minder afval in zee terechtkomt en helpt ons aandacht te vragen voor herrie onder water. Inschrijving voor onze etappe kan via de website van de Tour.

Bedenk wel dat het 10 kilometer is over het strand van Scheveningen naar Wassenaar.

Je bent ook van harte welkom in paviljoen Sport in Wassenaar. Daar staat SOS Dolfijn met haar educatieve walvisziekenhuis en is acteur Egbert Jan Weeber onze dj vanaf 15:00 uur.

Programma Beach Cleanup etappe

12 augustus: Scheveningen – Wassenaar:

10:00: start bij paviljoen de Shore in Scheveningen

15:00 – 17:00: eindprogramma bij paviljoen Sport in Wassenaar met acteur Egbert Jan Weeber als dj

Schrijf je op Facebook in voor de Beach Cleanup Tour traject Scheveningen - Wassenaar!

Acteur Egbert Jan Weeber steunt de Beach Cleanup:

"Het is heel belangrijk om het strand op te ruimen, puur om de zee en het strand te bevrijden van vervuiling. Maar ook om bewustzijn te creëren, dat zoals we nu met ons afval omgaan echt niet meer kan en niet is uit te leggen aan onze nakomelingen."

3FM DJ Sander Hoogendoorn:

"Ik ben groot fan van orka's en daarom doet het mij zeer veel pijn wanneer ik beelden zie van plastic op de stranden en in de oceaan. En daarom is het goed dat er 12 augustus een Beach Cleanup Tour wordt gehouden van Scheveningen tot Wassenaar. Daarnaast wordt er aandacht gevraagd voor akoestische vervuiling onder water waardoor onder andere walvissen gedesoriënteerd raken, ook wel #OceanNoise
genoemd. Goede dingen dus en doe er aan mee als de oceaan je ook aan het hart gaat!"

Frank Wassenberg van Partij voor de Dieren:

"Het is heel belangrijk dat we de stranden opruimen en ontdoen van alle zwerfafval, waaronder plastic. Want plastic verstoort de natuur, brengt levens van dieren in gevaar en draagt bij aan de klimaatverandering. De Partij voor de Dieren steunt de Boskalis Beach Cleanup Tour 2018 daarom van harte en stelt de inzet van alle vrijwilligers zeer op prijs! Maar zeker zo belangrijk is het om te voorkomen dat de stroom van plastic zwerfafval elk jaar groeit. Daar ligt een taak voor de politiek: voer statiegeld in op flesjes en blikjes. En dwing de verpakkingsindustrie om meer plastic te recyclen. Alleen zo kunnen we voorkomen dat er elk jaar meer zwerfafval in de natuur en in de zee terecht komt." 

Boyan Slat van de The Ocean Cleanup:

“Why don’t we just clean it up?” Dat is wat Boyan Slat dacht toen hij in 2013 op vakantie zag hoeveel plastic en ander vuil er in de oceaan dreef. Zijn bedrijf The Ocean Cleanup is blij dat er veel aandacht voor de plasticvervuiling in de oceaan is, en met alle organisaties en vrijwilligers die het probleem aanpakken.

Florian Wolff steunt de Beach Cleanup:

"Ik steun de Beach Cleanup Tour omdat deze actie laat zien dat je je persoonlijke impact kan vermenigvuldigen door samen te werken. Alleen samen kunnen we de vervuiling van de oceanen en stranden een halt toe roepen. Ocean noise bewijst dat onze negatieve impact op de oceanen nog veel groter is dan we denken. De scheepvaart zou zowel voor verstoring van het leefklimaat van zeedieren alsook de impact op het klimaat verantwoordelijk en aansprakelijk moeten worden gesteld."

Meer weten over onderwaterlawaai en de activiteiten van het IFAW? Lees hier verder of download de factsheet.