Het nieuwe leven van jonge Amoertijgers

vrijdag, 29 juni, 2007
Moskou
Twee van de vier tijgerwelpen die sinds begin dit jaar door het International Fund for Animal Welfare (IFAW) en de speciale tijgerinspectiedienst van de Russische federale overheid in Primorye zijn gered, zijn woensdag in Moskou aangekomen. De welpen zijn met een vliegtuig vanuit Wladiwostok naar Moskou overgebracht, waar ze door medewerkers van de Moskouse dierentuin werden verwelkomd. Na verloop van tijd zal één van deze welpen naar de dierentuin van Penza verhuizen, terwijl de andere naar de Zweedse dierentuin "Norden Arc" zal worden overgebracht. Lapka, de eerste welp die in de winter werd gevonden, was al op 8 juni naar de dierentuin van Novosibirsk overgebracht. Over de toekomstige verblijfplaats van de oudste welp – de bijna één jaar oude Baryshnya – zal binnenkort worden beslist. 
Deskundigen zijn van mening dat deze dieren niet in de vrije natuur uitgezet kunnen worden. In de eerste plaats omdat er geen rehabilitatiecentrum voor Amoertijgers in het Russische Verre Oosten is.    
 
“We troffen het, dat we op tijd financiering voor deze verweesde tijgers konden regelen. De afgelopen winter was een zware tijd voor de populatie Amoertijgers. Sinds vorig jaar herfst hebben we zes welpen gehad, waarvan de moeders waren gestorven of door andere oorzaken niet bij hun welpen terugkeerden. Twee welpen stierven."
 
Op 1 februari vonden houthakkers het kleine jonge wijfje, zonder haar moeder, in een moerassig naaldwoud in Khabarovsk. Waarschijnlijk had ze lang in het bos rondgezworven en was ze in een stalen klem getrapt, want ze was ernstig gewond aan een pootje. Van de middelste teen van haar rechtervoorpoot was het eerste kootje door de stalen val gebroken en het tweede kootje stak eruit. De speciale tijgerinspectiedienst liet artsen uit de kliniek “Alex” in Wladiwostok overkomen om het dier te helpen. Om bloedvergiftiging te voorkomen werden twee kootjes geamputeerd. Daarna werd het tijgerwelpje afgeleverd in het dorpje Razdolnoye nabij Vladivostok, waar hij in het rijtjeshuis van overheidsinspecteur Oleg Grienko werd opgenomen. Dit huis zou tevens als rehabilitatiecentrum voor het dier gaan fungeren. Vanwege haar gewonde pootje kreeg deze welp de bijnaam “Lapka” (Russisch voor “pootje”). In juni was Lapka 8 maanden oud.
 
Op 17 februari kreeg Lapka gezelschap van nog twee tijgerwelpen (eveneens wijfjes). Ze werden door houtvesters en een automobilist opgepikt in de buurt van een weg in Chuguyevsky, een regio in Primorye. Toen de tijgers een beetje waren aangesterkt kregen ze de namen Constantia en Sparta. Op dit moment zijn de wijfjes 6 maanden oud.
 
De laatste van de vier welpen werd op 9 maart in de regio Kavalerovsky in Primorye gevonden. Op zoek naar voedsel was deze jonge tijger het dorpje Bogopol binnengegaan, waar hij een hond doodbeet en zich met het dier schuilhield in het hondenhok..Daar werd hij toen door medewerkers van de speciale tijgerinspectiedienst uitgehaald. In de buurt van het dorp zijn geen sporen gevonden van een volwassen wijfje. De jonge tijger was uitgehongerd en deskundigen betwijfelden of ze het wel zou overleven. Hoewel ze al 9 maanden oud was woog ze slechts 40 kilo en eten deed ze niet. Men had het dier met een lepel fijngehakt vlees gevoerd. Ook kreeg het vitaminedruppels geïnjecteerd. Nu is deze tijgerwelp Baryshnya (Russisch voor “jongedame”) helemaal genezen en er is geen reden meer om ons zorgen te maken over haar gezondheid. Op verzoek van het IFAW onderzocht Claudia Shoene, dierenarts bij de Zoological Society of London, alle welpjes. Ook bracht ze bij de dieren microchips aan ten behoeve van verdere identificatie. 
 
Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) stelde geld beschikbaar voor voeding en geneeskundige verzorging en voor de aanleg van twee omheinde ruimten waarmee de verblijfsomstandigheden van de dieren kunnen worden verbeterd. 

Post a comment

Mediacontact

Yvette Brook (IFAW, Nederland)
Contact email:

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie