Ontmoet de eerste spreker in IFAW's Sprekersserie: dr. Carl Safina

Dr. Carl Safina, author of Beyond Words: What Animals Think and Feel

Beyond Words: What Animals Think and Feel is de eerste gast in IFAW's nieuwe Sprekersserie, die op dinsdag 26 september van start gaat. Dr. Safina ontving een MacArthur-, Pew- en Guggenheim-beurs, en werd door Audubon Magazine uitgeroepen tot één van de 100 meest invloedrijke natuurbeschermers van de 20e eeuw. Zijn programma op Amerika's grootste niet-commerciële televisienetwerk PBS neemt kijkers mee de wereld over om ze te laten kennismaken met innovaties op het gebied van mariene natuurbescherming.

Als voorproefje op zijn lezing had ik een gesprek met dr. Safina.

V: Carl, je zevende boek, Beyond Words: What Animals Think and Feel is een bijzonder werk. Kun je ons iets vertellen over het creatieve proces dat eraan vooraf is gegaan?

A: Het begint met een goed raamwerk voor de dingen die ik in een boek wil bespreken. Dat kost wel tijd. De moeilijkste vraag is uiteindelijk: wat wordt het verhaal? Ik probeer een idee te formuleren en daarbij drie praktijkvoorbeelden te vinden. Vervolgens ga ik in de praktijk op onderzoek. Dat doe ik samen met deskundigen die alles weten over een specifiek onderwerp of een specifieke soort. Dat schrijf ik op. Dan duik ik in de wetenschappelijke literatuur en voeg ik toe wat er over het onderwerp bekend is. Simpel. Maar de praktijk ligt wel wat ingewikkelder natuurlijk.

V: Welke overeenkomsten tussen mensen en dieren zijn je bij je onderzoek het meest opgevallen?

A: De overeenkomsten zijn heel basaal en duidelijk te zien. We proberen allemaal te overleven, voedsel te vinden en onze kinderen te beschermen. We weten de weg in ons leefgebied en we weten wie onze vrienden en onze vijanden zijn. We streven allemaal naar een hogere status. We zijn ons er allemaal van bewust dat we individuen zijn (en laat je niet misleiden door de mensen van die spiegeltest; die test zegt iets over het begrip van weerspiegeling, maar zegt niets over zelfbewustzijn. Zelfbewustzijn is iets universeels.

V: Wat zegt dit over onze plek in de wereld en hoe zou deze kennis van invloed moeten zijn op de manier waarop wij met dieren omgaan?

A: We missen perspectief. Het ontbreekt ons aan nederigheid. We denken dat de wereld voor ons gemaakt is. En dat zijn misvattingen die catastrofale gevolgen kunnen hebben voor andere levende wezens en voor de mens zelf. Waar het schrijven van Beyond Words en jarenlang nadenken over dit onderwerp, me vooral van bewust hebben gemaakt, zijn de verbijsterende beperkingen aan de menselijke intelligentie. Combineer je onze verbluffend gebrekkige intelligentie en empathie, met ons schijnbaar ongelimiteerde vermogen om dingen uit te dokteren en te ontwikkelen, dan heb je een recept voor rampspoed. Die combinatie is de oorzaak van de vele wereldwijde problemen die we creëren en niet kunnen oplossen, en van de haat en culturele en religieuze gruwelijkheden die we al eeuwenlang van generatie op generatie doorgeven. En dat eist een hoge tol van het leven op aarde. Het ultieme gevolg zou zelfs een complete vernietiging van het leven op aarde kunnen zijn. En kijken we naar onze veelgeroemde prestaties: kunst, muziek, filosofie (waar ik tot nu toe niet van onder de indruk ben) en ga zo maar door, dan zien we dat die prestaties nog nooit, op geen enkele manier ook maar één lid van een andere soort hebben geholpen. Allemaal waren ze zonder ons veel beter af geweest. Met uitzondering van het gebruikelijke rijtje: kakkerlakken, bedwantsen, etc. Zoals ik in mijn boek al aangaf: het Zwanenmeer is een prachtig stuk, maar er is nog nooit een zwaan beter van geworden.

V: Uw veldonderzoek bracht u naar Amboseli National Park in Kenia, waar het IFAW zich dagelijks inzet voor de bescherming van wilde dieren. Wat hebt u daar geleerd over olifantenfamilies?

A: Ik heb gezien dat het in sommige opzichten leuker is om een olifant te zijn dan een mens; ze gaan veel beter met elkaar om. Ze hebben meer voor elkaar over, zijn trouwer en minder gewelddadig. In sommige opzichten lijken ze betere wezens dan wij. Ze hebben me diep geraakt. Ook het feit dat olifanten worden gedood om hun ivoor, en de andere problemen die wilde dieren bedreigen, hebben me geschokt.

V: U bent de eerste spreker in IFAW's sprekersserie die later deze maand van start gaat. Wat kan het publiek van u verwachten?

A: Ik open deuren en ramen in de geest, om een frisse wind te laten waaien. Ik zet mensen aan het denken.

De sprekersserie wordt gehouden in IFAW’s International Operations Center in Yarmouthport, Massachusetts, en is voor publiek toegankelijk. Na een gelegenheid tot vragen stellen is er tijd voor een drankje en zal dr. Safina exemplaren van zijn boek signeren. 

--AD

 

Post a comment