IFAW gematigd positief over Nederlands ivoorverbod

IFAW gematigd positief over Nederlands ivoorverbod
dinsdag, 18 december, 2018

Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) is gematigd positief over het Nederlandse ivoorverbod en feliciteert de Nederlandse regering ermee dat zij niet wacht op de aanhoudende discussie over de aangekondigde EU-brede aanpak. Een minpunt van het verbod is dat het niet gaat om een “totaalverbod”. Bovendien heeft het Verenigd Koninkrijk een verder strekkend verbod ingesteld.

“Bewerkt ivoor mag in Nederland nog steeds worden verhandeld,” zegt Joep van Mierlo, directeur IFAW Nederland/Europa. “Maar het Nederlandse verbod is verder precies waar het IFAW de Nederlandse regering om heeft gevraagd en dat succes willen we zeker vieren.“

Jammer genoeg geldt het Nederlandse verbod alleen voor ruw ivoor en niet voor bijvoorbeeld nieuwe bewerkte producten. IFAW wil een totaalverbod van verkoop van ruwe ivoor én ivoorproducten, met een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld antiek van voor 1947 en oude muziekinstrumenten. “Wereldwijd is de EU een van de grootste exporteurs van ivoor en Nederland speelt daar een belangrijke rol in. Bewerkt ivoor wordt in grote hoeveelheden van EU-landen naar Azië geëxporteerd. Deze handel in ivoren beelden en armbanden voedt de vraag in Azië, wat ervoor zorgt dat er nog steeds veel olifanten in het wild worden gedood", zegt Van Mierlo.

De huidige Europese regels zijn duidelijk. Bewerkt ivoor dat ­dateert van vóór 1947 is officieel antiek en mag worden verhandeld, mits bewezen kan worden dat het inderdaad van voor 1947 is, bijvoorbeeld met een oud aankoopbewijs. Voor ivoor uit de periode tussen 1947 en 1990 is een EU-certificaat nodig. Alle handel in ivoor van ná 1990 is uitdrukkelijk verboden. De afgifte van certificaten is echter kwetsbaar voor fraude en dus criminaliteit.

Eerder dit jaar onthulde IFAW dat de Nederlandse veilinghuizen handelen in strijd met de Europese regels voor ivoorhandel: meer dan de helft van al het aangeboden ivoor in Nederlandse veilinghuizen (inclusief veilingsite Catawiki) voldoet niet aan de EU-regels, en is daarmee officieel illegaal. Papieren zijn niet in orde, de datering is ondeugdelijk of er wordt gesjoemeld met de origine. Catawiki heeft daar zeer snel en constructief op gereageerd en is met IFAW in gesprek.

Nederland is één van de Europese landen met een aanzienlijke rol in de handel van ivoor van olifanten. Van 15 januari t/m 15 april 2018 deed IFAW daarom onderzoek naar de handel in ivoren voorwerpen door veilinghuizen in Nederland. In dit tijdbestek zijn 1.310 aanbiedingen met olifantenivoor ontdekt; 88% van de aanbiedingen via Nederlandse fysieke veilinghuizen heeft niet de juiste papieren. 

Het IFAW benadrukt ook het belang van de groeiende online handel in ruwe ivoor en ivoorproducten. Eerder dit jaar onthulde IFAW deze groeiende handel in het rapport Disrupt: Wildlife Cybercrime – Uncovering the scale of online wildlife trade. Tijdens een 6 weken durend onderzoek in Frankrijk, Duitsland, Rusland en het Verenigd Koninkrijk in 2017, ontdekte een team van IFAW-deskundigen en onderzoekers duizenden onlineadvertenties voor de verkoop van kwetsbare en met uitsterven bedreigde dieren en producten van deze dieren. Het onderzoek telde 5.381 advertenties verspreid over 106 webwinkels, veilingsites en sociale media platforms. Er werden 11.772 dieren en producten van kwetsbare en met uitsterven bedreigde soorten geregistreerd, met een totale marktwaarde van 3.942.329 miljoen Amerikaanse dollar.

“Elk jaar worden in Afrika meer dan 20.000 olifanten gedood en de populatie is in sommige landen gedaald tot een absoluut dieptepunt. Een krachtig standpunt van de EU is van essentieel belang om het grootste levende landzoogdier enig vooruitzicht op overleving te geven. Het nu aangekondigde Nederlandse verbod kan een stap zijn om de EU in de goede richting te krijgen,” aldus Van Mierlo.

Meer informatie

Onderzoek “online handel ivoor”

https://www.ifaw.org/nederland/nieuws/ifaw-rapport-onthult-groeiende-online-handel-bedreigde-diersoorten

Onderzoek “Nederlandse veilinghuizen”

https://www.ifaw.org/nederland/mediacentrum/ivoorhandel-door-nederlandse-veilinghuizen

Post a comment

Mediacontact

Martijn Lodewijkx (persvoorlichter)
Contact phone:
06 55 715 880
Joep van Mierlo (woordvoerder, directeur IFAW Nederland/Europa)
Contact phone:
06 57 31 12 400

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime