Een netwerk creëren om een netwerk te verslaan

NBC's Sunday Night with Megyn Kelly wijdde een reportage aan IFAW's tenBoma-project en Faye Cuevas.

Wat alle betrokkenen bij de illegale handel in wilde dieren gemeen hebben, is dat ze crimineel zijn. Wat ze doen, wordt niet ingegeven door een afkeer van olifanten, neushoorns, schubdieren of welke andere wilde diersoort dan ook. Ze doen wat ze doen om op een illegale manier geld te verdienen.

In eerste instantie hebben veel natuurbeschermers zich laten afleiden van de kern van de zaak: ze richtten zich op het product in plaats van op het netwerk dat het product verplaatst. Zo spraken we over het stoppen van olifantenstroperij, neushoornstroperij en de illegale handel in vogels. Maar door ons op één op zichzelf staande diersoort te concentreren, hadden we te weinig oog voor het feit dat er geavanceerde criminele netwerken achter schuilgaan. Zij zijn het die wereldwijd aan de touwtjes trekken en ervoor zorgen dat op grote schaal wilde dieren worden gedood. Het netwerk dat ivoor uit Afrika weghaalt, is hetzelfde netwerk dat illegale houtskool, sigaretten, gestolen medicijnen en seksslaven verplaatst. Daar zijn grote sommen geld en een enorm communicatienetwerk voor nodig. Feit is dat als deze criminelen geen ivoor zouden verhandelen, ze simpelweg zouden overstappen op een ander product, zoals wapens of drugs.

Het duurde lang voordat we afstapten van het verhaal dat stroperij grotendeels wordt aangestuurd door arme gemeenschappen die daarmee noodgedwongen in hun levensonderhoud proberen te voorzien. We weten nu dat arme gemeenschappen net zo goed het slachtoffer zijn van criminele bendes, die mensen ontvoeren en martelen en hele gemeenschappen gijzelen om hun illegale handel uit te kunnen voeren. Arme dorpelingen zijn niet de masterminds die illegaal buitgemaakte wilde dieren van Afrika naar Azië kunnen overbrengen. Ze zijn juist een potentiële partner bij het creëren van veilige plekken voor wilde dieren en voor henzelf. Om zulke veilige plekken te creëren, hebben we bij het IFAW onze aandacht verlegd naar het creëren van een netwerk van individuele personen en organisaties die criminele netwerken verstoren en vernietigen.

Er is veel aandacht voor de inzet van technologie voor de bescherming van wilde dieren. Het gebruik van technologie op zich zal criminele netwerken niet stoppen. Maar wat nieuw is in de strijd voor bescherming van wilde dieren, is het besef dat technologie ons kan helpen bij het in kaart brengen van criminele netwerken die op grote schaal vernietiging aanrichten en letterlijk onze planeet leegroven. IFAW’s tenBoma-project, gelanceerd in Kenia, brengt technologie en gemeenschappen samen om wildlifecriminaliteit in kaart te brengen, zodat patronen van crimineel gedrag zichtbaar worden en daardoor kunnen worden verstoord. Ons doel is om te zorgen dat er meer informatie wordt gedeeld. Die informatie wordt door ons vervolgens geanalyseerd en verwerkt tot inlichtingen waarop actie kan worden ondernomen. Met andere woorden, we willen de criminelen stoppen voordat ze een dier doden, en ze niet pas opsporen nadat ze al hebben toegeslagen.

Overal om ons heen is er zo veel informatie te vinden die ons kan helpen de dood van dieren over de hele wereld te voorkomen. En de mensen die deze informatie bezitten, moeten we ervan overtuigen deze te delen. En dat is de grootste uitdaging bij het verzamelen van levensreddende inlichtingen.

Maar we zijn goed op weg. Steeds meer natuurbeschermingsorganisaties verenigen zich in een netwerk waarmee criminele netwerken kunnen worden verslagen, en tenBoma is daar een heel mooi voorbeeld van. Op de kaart verschijnen steeds meer stipjes die deze criminele netwerken blootleggen. Al die stipjes over de hele wereld willen we met elkaar verbinden, zodat we veilige plekken kunnen creëren voor dieren en de mensen die ze beschermen.

Dit blog verscheen oorspronkelijk op HuffPost.

--AD

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime