Elk jaar weer kleuren de ijsvlakten aan de Canadese oostkust rood van het bloed van de tienduizenden zeehondenpups die daar afgeslacht worden. Hun huid wordt verwerkt tot luxe producten.

Het IFAW werd in 1969 opgericht om een eind te maken aan deze wrede jacht. In de jaren tachtig, toen zich intussen miljoenen verontwaardigde mensen over de hele wereld bij ons hadden aangesloten, leverde dat enkele belangrijke successen op: in Europa kwam er bijvoorbeeld een verbod op de import van 'whitecoats' (pasgeboren zadelrobben) en 'bluebacks' (pups van klapmutsen).

Maar tegen het eind van de jaren negentig nam de Canadese regering ondanks de internationale druk het verbijsterende besluit om de afslachting van zadelrobben met miljoenen dollars te subsidiëren. Zelfs de jachtquota's werden verhoogd. En nog steeds geeft de Canadese overheid steun aan de zeehondenindustrie, ondanks de overduidelijk aangetoonde wreedheden en de wereldwijde verontwaardiging. Maar intussen neemt de druk van de internationale gemeenschap toe om te stoppen met de jacht.

In 2009 boekten we een grote overwinning toen de Europese Unie een handelsverbod instelde voor alle zeehondenproducten. Daarmee werd in één klap een belangrijke markt geëlimineerd. Ook elders in de wereld kwijnen de markten voor zeehondenproducten weg. Het kost nu meer om de Canadese commerciële zeehondenjacht draaiende te houden dan dat het oplevert. Er doen ook steeds minder jagers aan mee en het laat zich aanzien dat de commerciële jacht flink op zijn retour is.

Maar zolang Canada niet definitief met de jacht is gestopt, zullen we ertegen blijven vechten: we registreren de wreedheden, we presenteren bewijsmateriaal aan de autoriteiten, we doen onderzoek, geven voorlichting, lobbyen voor wetswijzigingen en doen al het mogelijke om de markten voor zeehondenproducten te sluiten.

Meer weten?

Word donateur

Ons werk kunnen wij niet doen zonder uw steun. Steun ons, word donateur en help de dieren.

Andere manieren om te doneren