Olifantenweeshuis in Zambia

Het olifantenweeshuis Lilayi Elephant Nursery van het Elephant Orphanage Project aan de rand van Lusaka is het eerste rehabilitatiecentrum van zijn soort in zuidelijk Afrika.

Geredde olifantenkalfjes krijgen intensieve verzorging, ze krijgen lichamelijke onderzoeken, een behandeling tegen uitdroging en hun eventuele wonden worden verzorgd. Een team van lokale, goed geschoolde verzorgers staan 24 uur per dag voor de olifantjes klaar. Ze bieden de kalfjes steun en dragen bij aan het herstel van de emotionele schade die ze hebben opgelopen door ze elke dag mee te nemen voor een wandeling en ’s nachts dichtbij hen te blijven.

Zodra de kalfjes geen melk meer nodig hebben, worden ze overgebracht naar het Kafue National Park waar de oudere weesolifanten verblijven. Hier zijn ze minder afhankelijk van menselijke hulp en kunnen ze zelf hun weg zoeken door het park. Het park van de opvang grenst aan het oeroude Ngoma Teak Forest. Hier wonen ongeveer duizend olifanten, waardoor de kans groot is dat de weesjes later kunnen integreren in een wilde kudde.

Het Elephant Orphanage Project is een project van Game Rangers International, opgericht door het David Shepherd Wildlife Foundation, in nauwe samenwerking met de Zambia Wildlife Authority en het IFAW.

Het stropen van ivoor heeft schrikbarende vormen aangenomen in zuidelijk Afrika. Conflicten tussen olifanten en mensen en ongelukken hebben tragisch genoeg gezorgd voor een aantal doden. Olifantenkalfjes worden vaak indirect het slachtoffer van deze wrede omstandigheden. Zonder de benodigde zorg en voedzame melk van hun moeder, blijven de kalfjes hulpeloos achter. Zelfs als ze overleven, blijven ze problemen houden met het vinden van voedsel en het omgaan met soortgenoten, ze hebben zich immers nooit kunnen spiegelen aan hun ouders. Ze kunnen last krijgen van een stoornis die veel vergelijkingen vertoont met een posttraumatische stress-stoornis bij mensen. Vaak hebben ze extreme gedragsproblemen en veel moeite met het integreren in een nieuwe kudde.

Bekijk hier de aflevering van 'Floortje naar het einde van de wereld', waarin Floortje Dessing het olifantenweeshuis in Zambia bezoekt.