We zoeken humane oplossingen voor gemeenschappen die kampen met een teveel aan honden en katten

Wanneer er een conflict ontstaat tussen gemeenschappen en hun huisdieren, wordt de oplossing helaas maar al te vaak gezocht in het afmaken van dieren.

In sommige gevallen gebeurt dit zelfs met goedkeuring van de betreffende overheid, die een officieel beleid hanteert voor het afmaken van honden en katten. Daarbij worden de meest afschuwelijke methoden toegepast, zoals vergiftiging met strychnine, doodknuppelen, afschieten, elektrocutie en verdrinking.

Deze methoden zijn niet alleen wreed, ze lossen ook het probleem niet op.

Medewerkers aan het Huisdierenprogramma van het IFAW zijn zich bewust van de complexe aard van conflicten tussen dieren en gemeenschappen en begrijpen hoe belangrijk het is om het probleem met fijngevoeligheid en respect te benaderen.

We werken nauw samen met gemeenschappen die kampen met te grote populaties honden en katten; we brengen de problemen in kaart, bedenken oplossingen en werken samen aan een veilig, humaan beheer van de honden- en kattenpopulatie. Deze aanpak heeft zich bewezen als een effectieve manier om respect voor het welzijn van dieren te versterken.

Door ons werk in het veld te koppelen aan het uitoefenen van druk op de politieke besluitvorming hebben we bijgedragen aan blijvende, diervriendelijke oplossingen. Enkele voorbeelden:

  •  In de loop der jaren, en recentelijk in frequentere mate, hebben we met ons Huisdierenprogramma verschillende steden in China weten te weerhouden van acties waarbij duizenden honden en katten op brute wijze zouden zijn afgemaakt.
     
  • Ons meerjarenproject in Mexico heeft ervoor gezorgd dat de honden en katten van Cozumel nooit meer massaal zullen worden vergiftigd met strychnine.

We spreken ons niet alleen duidelijk uit tegen inhumane vormen van populatiebeheer, we vragen ook aandacht voor ethische methoden voor het beperken van ziektes als rabiës, die de relatie tussen een gemeenschap en de honden- en kattenpopulatie onder druk zet.

Dit alles is onderdeel van onze wereldwijde strijd voor krachtigere wetgeving tegen dierenmishandeling.

Het IFAW zet zich in voor de ontwikkeling van humane, duurzame oplossingen voor elke gemeenschap waarbinnen wij actief zijn. Meer informatie over ons werk in China en Mexico is te vinden op: