We streven ernaar een eind te maken aan mishandeling en wreedheden tegen honden en katten

Het is een triest, maar onweerlegbaar feit dat wereldwijd veel honden en katten lijden als gevolg van mishandeling en wreedheden.

Huisdieren zijn voor hun welzijn afhankelijk van mensen, maar vaak zijn het juist diezelfde mensen die, uit kwaadwillendheid of onwetendheid, honden en katten veel leed aandoen.

Zonder een goede voorlichting of begrip voor de behoeften van dieren, kunnen eigenaren van dieren direct of indirect diverse problemen veroorzaken:

• Mishandeling en wreedheden tegen dieren

• De verspreiding van dodelijke, van mens op dier overdraagbare ziektes

• In de steek gelaten puppy’s en kittens

• Het gevaar van beten of aanvallen op mensen binnen de gemeenschap

Voorlichtingsprojecten van het IFAW ter voorkoming van dierenmishandeling

Het IFAW onderkent het belang van voorlichting en maatschappelijke projecten ter voorkoming van mishandeling van honden en katten en probeert huisdiereigenaren bewust te maken van het belang van een goede verzorging. Dit doen we onder meer op de volgende manieren:

• Ontwikkeling van speciale kinderprogramma’s over liefdevolle dierenverzorging

• Eigenaren van honden en katten via één-op-één voorlichting leren hoe ze voor hun dier kunnen zorgen

• Ontwikkeling van voorlichtingsmateriaal dat de essentiële elementen van een goede dierenverzorging onder de aandacht brengt

Ons Huisdierenprogramma, dat een aantal praktijkprojecten omvat, stimuleert een betere, meer betrokken verzorging van honden en katten. Initiatieven als het Adopteer-een-Puppy-programma bij het Navajo-volk en onze herplaatsingsprojecten voor ongewenste huisdieren in Canada en Zuid-Afrika zijn slechts enkele voorbeelden van onze inspanningen voor bewustmaking van huisdiereigenaren.

Daarnaast steunen we “Paws for Kids” in het Verenigd Koninkrijk, een project ter bescherming van huisdieren en hun baasjes tegen huiselijk geweld.

Via al deze en andere projecten bieden we een humaan alternatief voor het in de steek laten van dieren. We beseffen dat het hierbij ook belangrijk is om het welzijn van mens en dier als één geheel te benaderen. We werken hard om huisdiereigenaren te wijzen op het belang van verantwoorde zorg, zodat elk baasje zijn best doet om te waken over de gezondheid, het welzijn en de veiligheid van zijn huisdier. 

Via projecten wereldwijd zet het IFAW zich in om de boodschap van betrokken, verantwoorde huisdierverzorging te verspreiden. Meer informatie over een aantal van onze specifieke educatieve en maatschappelijke projecten is te vinden op: