Oliegigant wil nieuw olieplatform in foerageergebied van ernstig bedreigde walvis

maandag, 17 januari, 2011
Sakhalin Energy Investment Company (gedeeltelijk eigendom van Shell) heeft plannen aangekondigd om een groot olieplatform te bouwen in het foerageergebied van de Westelijke Noord-Pacifische grijze walvis. Dit gebied is van essentieel belang voor de overleving van deze ernstig bedreigde walvissoort.

Er zijn nog slechts 130 van deze grijze walvissen in leven en hun primaire foerageergebied – in de buurt van het eiland Sakhalin in het Russische Verre Oosten – staat al zwaar onder druk door meerdere olie- en gasexploraties en ontwikkelingsprojecten.
De bouw en exploitatie van een extra off-shore platform kan tal van negatieve gevolgen hebben voor de walvissen, waaronder verstoord eetgedrag en dodelijke botsingen met schepen. Ook een derde platform verhoogt het risico op een olieramp in dit zeer gevoelige leefgebied.

Masha Vorontsova, directeur van IFAW Rusland: “Al sinds het begin van deze eeuw ondersteunt het IFAW de jaarlijkse monitoring van deze grijze walvissen op hun visgronden bij het eiland Sakhalin. Wij zijn bijzonder bezorgd over het voornemen van Sakhalin Energy om een derde platform in dit gebied te bouwen, een gebied dat essentieel is voor het voortbestaan van de walvissen. Het IFAW zet haar reguliere toezicht op de foerageergebieden en de activiteiten van de oliemaatschappijen in dit gebied voort, tot na de zomer van 2011, om ervoor te zorgen dat er geen schendingen zijn van de bestaande verordeningen die een negatieve impact hebben op de grijze walvis”.

Er zijn nog maar 30 vruchtbare vrouwelijke Westelijke grijze walvissen over, de populatie staat al op het punt om voor eeuwig te verdwijnen. Het verlies van maar een paar van deze vrouwtjes kan het einde betekenen van deze populatie.

Grijze walvissen komen voor in beide zijden van de Stille Oceaan. Echter het IUCN classificeert de bedreigde Westelijke populatie los van de Oostelijke populatie, omdat genetische studies aantonen dat er de geen uitwisseling van individuen plaatsvindt tussen de populaties.  

De westelijke populatie van Noord-Pacifische grijze walvissen zijn volledig afhankelijk van de wateren voor de kust het eiland Sakhalin. Tijdens het foerageerseizoen moeten de walvissen genoeg voedsel tot zich nemen om de rest van het jaar door te komen, wanneer zij grote afstanden afleggen naar hun broedgebieden.

Hun primaire foerageergebied, nabij het voorgestelde platform, is dubbel zo belangrijk omdat de ondiepe wateren een van de weinige plaatsen zijn waar moederwalvissen hun kalveren leren foerageren.

Sakhalin Energy heeft al twee platforms in de omgeving, en heeft eerder aangegeven dat vooruitgang in boortechnologie de noodzaak voor een derde platform overbodig maakt. Het bedrijf erkent dat twee in plaats van drie platformen "de milieu-impact aanzienlijk verminderd". Bovendien toont wetenschappelijk onderzoek van Sakhalin Energy aan dat het gebied, dat wordt voorgesteld voor het derde platform, niet geschikt is vanwege onstabiele klei op de zeebodem. Daarbij is het gebied aardbevingsgevoelig.

Het bedrijf is van plan om een seismisch onderzoek te verrichten in de zomer van 2011, om de plaats te bepalen voor het platform. De onderzoeken worden gebruikt om oliedeposito’s te detecteren onder de zeebodem en gaan gepaard met het schieten van luide pulsen van geluid in de oceaanbodem.

Afgelopen zomer zijn er drie seismische onderzoeken uitgevoerd in de buurt van het foerageergebied van de walvissen. Dit soort onderzoeken legt een ernstige druk op de dieren. Lawaai kan verwoestende gevolgen hebben voor grijze walvissen, die van geluid afhankelijk zijn om te kunnen navigeren, communiceren en hun voedsel te vinden.  

Post a comment

Mediacontact

Rikkert Reijnen
Contact phone:
+31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+31 6 24 58 0029
Contact email:

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming