Song of the Whale vaart weer uit

dinsdag, 7 september, 2010
(Engeland - 7 September 2010) – Het IFAW onderzoeksschip “Song of the Whale” verlaat deze week de haven van Plymouth om onderzoek te doen naar zeezoogdieren rond de kust van het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Drie weken lang zullen spitssnuitdolfijnen worden bestudeerd ten westen van de kust van Ierland en Schotland.

Deze diepduikende walvissoort is bijzonder kwetsbaar voor onderwatergeluid dat wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten zoals seismisch onderzoek, olieboringen, militaire sonar en zeeschepen. Onderwatergeluid tast het vermogen van deze zoogdieren aan om te navigeren, te communiceren en hun prooi of roofdieren te lokaliseren. In extreme gevallen kan dit ertoe leiden dat ze sterven of aanspoelen op het strand.

Het wetenschappelijke team zal betere methodes ontwikkelen om spitssnuitdolfijnen op te sporen waardoor wetenschappers het leefgebied en de verspreiding van de dieren beter in kaart kunnen brengen. Dit kan uiteindelijk van belang zijn bij het beschermen van dit leefgebied tegen onderwatergeluid.

Spitssnuitdolfijnen zijn zeer veel tijd diep onder water. Dat maakt de soort op zee moeilijk te ontdekken. Het Song of the Whale team heeft aan systemen gewerkt om aan de oppervlakte van de oceaan de hoogfrequentiegeluiden van spitssnuitdolfijnen op te pikken en te onderscheiden.

De “Song of the Whale” wordt beheerd en geëxploiteerd door de Marine Conservation Research Limited (MCR) namens het IFAW. Het Song of the Whale team van negen matrozen en wetenschappers zal gebruik maken van hydrofoons tijdens hun onderzoek.

Rikkert Reijnen, Campaigner van IFAW: “We zijn blij dat de Song of the Whale haar walvisonderzoek voortzet rondom het Verenigd Koninkrijk, zodat ze informatie kunnen verzamelen dat ons zal helpen walvissen en dolfijnen beter te kunnen beschermen. Dit project zal informatie toevoegen aan gegevens die het team van de SOTW in 2008 heeft verzameld. Dit onderzoek richtte zich op spitssnuitdolfijnen en hun leefgebieden rond de Azoren en de Canarische Eilanden.”

In de afgelopen jaren heeft de SOTW een verscheidene projecten uitgevoerd en samengewerkt met regeringen van mediterrane landen aan studies over de potvis, hun aantallen en hun verspreiding. Om meer te weten over het werk van de SOTW of vragen over het charteren van het schip voor een project, enquêteonderzoek of expeditie, ga naar 

www.marineconservationresearch.co.uk

Post a comment

Mediacontact

Rikkert Reijnen
Contact phone:
+ 31 70 33 55 011
Mobiele telefoon:
+ 31 6 245 80 029
Contact email:

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming