Rusland gaat de jacht op babyzeehonden verbieden

vrijdag, 27 februari, 2009
Russische ministers hebben een verbod afgekondigd op de jacht op "whitecoats" (pups tot ongeveer 11 dagen oud). Dit is een eerste stap om een einde te maken aan het doden van alle babyzeehonden. De aankondiging van dit nieuwe besluit tussen het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu (MPR) en de Commissie visserij kwam slechts een dag na de uitspraak van de Russische premier Vladimir Putin: “Dit zo'n bloedige jacht en het duidelijk is dat het al lang geleden verboden had moeten worden”.
Dit nieuws wordt voorzichtig toegejuicht door het IFAW dat al sinds 1995 campagne voert om een eind te maken aan de Russische zeehondenjacht.

“Deze overeenkomst is een belangrijke stap, maar het moet niet worden verward met een volledig verbod," waarschuwde Masha Vorontsova, directeur van IFAW Rusland. "Totdat ambtenaren hun belofte nakomen, en een volledig verbod in stellen op de jacht op zeehonden die nog geen jaar oud zijn, zullen er nog vele babyzeehonden lijden en sterven”.

Het nieuws over deze overeenkomst zal niet in goede aarde vallen bij de Noren, die bereid zijn 80 % van de Russische jacht te subsidiëren, in de hoop de industrie die wereldwijd afneemt, een nieuwe injectie te geven.

Tegenstand in Europa tegen de commerciële zeehondenjacht resulteerde al in een nationaal handelsverbod op alle zeehondenproducten in België, Slovenië en Nederland. De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan voor een gedeeltelijk verbod op de handel in zeehondenproducten. Het IFAW blijft een dringend beroep doen op de lidstaten van de EU en anderen om een volledig handelsverbod in zeehondenproducten in te stellen.

“Europese politici komen op voor zeehonden om ze te beschermen tegen de wrede commerciële jacht,” voegt Vorontsova hieraan toe. "Wij vragen onze Russische collega's om hetzelfde te doen voor alle zadelrobben in de Witte Zee. Volgende maand zullen er 35.000 babyzeehonden worden gedood tenzij Russische ministers snel hun belofte omzetten naar een verbod.

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk
Contact phone:
+ 31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6 14 15 47 58
Contact email: