IFAW: Ebay, zuiver eerst jullie eigen website

woensdag, 10 september, 2008
Het  IFAW uit haar onvrede over eBay's investering in een nieuwe "sociaal verantwoordelijke" website terwijl het zich nog niet zinvol bezighoudt met de uiterst belangrijke kwesties van dierenwelzijn en -bescherming op hun eigen website.  
Deze week lanceerde eBay “WorldofGood.com”, aangekondigd als een "nieuwe e-commerce marktplaats" dat "producten die een positieve impact hebben op mensen en de planeet" biedt.

Dit vormt een tegenstelling met eBay's wereldwijde beleid dat, zoals het IFAW aangetoond heeft, geen verantwoordelijkheid neemt voor de aankoop en verkoop van bedreigde diersoorten op hun wereldwijde sites.

"We waarderen dat eBay een leidende rol neemt in het ethischer en transparanter maken van online winkelen ," zegt Marcel Bertsch, directeur IFAW Nederland. "Helaas zijn de constructieve doelen van WorldofGood een erg kleine concessie met betrekking tot een veel groter probleem."Wereldwijd wordt de illegale handel in wilde dieren geschat op miljarden dollars per jaar - een zwarte markt die alleen wordt overtroffen door de illegale handel in drugs en wapens. "Als eBay hun eigen website niet zuivert helpen ze, door een online markt te runnen waar mensen illegale wildlife producten kunnen kopen en verkopen, mee aan het uitsterven van diersoorten."

De wereld is niet goed voor dieren zoals olifanten die bedreigd worden door de online handel in ivoor. Door onderzoek heeft het IFAW ontdekt dat eBay een grote meerderheid voor zijn rekening neemt van potentieel illegaal ivoor dat openlijk verkocht wordt op het web. Een IFAW rapport uit 2007 onthulde dat ten minste 90% van alle onderzochte vermeldingen van ivoor op eBay wettelijk verdacht waren. Verder zal in een binnenkort te verschijnen IFAW onderzoek onthuld worden, dat ivoorhandel op Ebay aanmerkelijk toegenomen is in de Verenigde Staten sinds het rapport uit 2007. 

Volgens eBay staat de nieuwe site winkelaars toe “om de positief sociale en milieuvriendelijke impact van elke aankoop te zien” en of “het de bescherming van diersoorten betreft”. Helaas doet eBay niets om op te treden tegen de aanhoudende illegale handel in dierenproducten op eBay's website. "Het is ironisch dat terwijl de ene website de bedoeling heeft om artikelen te bieden die diersoorten beschermt, de andere producten biedt die diersoorten bedreigen", zegt Marcel Bertsch. "Geschat wordt dat meer dan 20,000 olifanten elk jaar gedood worden om de illegale ivoor handel te bevoorraden”.  

“Totdat eBay de verkoop van ivoor op al zijn websites verbied en het bestaande beleid naleeft zal het doorgaan een rol te spelen bij het uitsterven van bedreigde diersoorten." zegt Bertsch. "Het probleem is niet dat ethisch verantwoorde online winkelaars geen plek hebben om naar toe te gaan, het probleem is dat eBay de illegale handel op zijn voornaamste website moet stoppen voordat het te laat is.

Ook Marktplaats in Nederland overigens heeft nog steeds niet, na aanvankelijk zich meewerkend te willen opstellen, praktisch weinig bijzondere maatregelen genomen om de verkoop van wilde en of beschermde dieren via hun site te voorkomen.”

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk
Contact phone:
+ 31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6 14 15 47 58
Contact email: