Rusland verbod op de jacht op zadelrobjongen dichterbij

dinsdag, 11 maart, 2008
Moskou, Rusland
Rusland’s Minister voor Natuurlijke Hulpbronnen, Oleg Trutnev, heeft een brief opgesteld om de regering te verzoeken de Russische jacht op pasgeboren zadelrobjongen van minder dan drie weken oud een volledig halt toe te roepen. Deze eerste stap richting het beëindigen van Rusland’s jacht op zeehonden wordt toegejuicht door het IFAW (het International Fund for Animal Welfare). Het IFAW werkt in Canada als ook in de rest van de wereld aan het verkrijgen van een verbod op de commerciële zeehondenjacht.
“Wij zijn zeer verheugd dat de Russische regering stappen onderneemt richting het beëindigen van de jacht op zadelrobjongen,” zegt Masha Vorontsova, directeur van het IFAW in Rusland. “Wij beschouwen deze stap als een belangrijk succes voor het welzijn van dieren; de Russische regering moet echter meer doen – wij kijken uit naar een volledig verbod op de zeehondenjacht in Rusland.”

Russische oppositie tegen de jacht op zadelrobjongen is het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen. Publieke protesten zorgden voor toenemende druk op de regering van Rusland om op formele wijze de jacht te doen stoppen.

Europese oppositie tegen Canada’s commerciële zeehondenjacht heeft inmiddels geleid tot een nationaal verbod op de handel in zeehondenproducten in België en in ons eigen land. Vergelijkbare verboden worden momenteel overwogen in Duitsland, Italië en Oostenrijk. Het IFAW gaat wil uiteindelijk een Europees verbod zodat de markt voor zeehondenproducten aanzienlijk verkleind wordt en de jacht zal eindigen.

“Wij gaan door met het aanspreken van Rusland, Canada en Noorwegen om voor eens en altijd een eind te maken aan hun wrede jacht op zadelrobben. Nederland heeft ‘nee’ tegen de jacht gezegd, nu geheel Europa nog,” benadrukt Marcel Bertsch, directeur van het Nederlandse IFAW kantoor. “Deze jacht is onnodig en ondersteunt slechts de handel in bont die gebruikt word voor niet essentiële modeartikelen”

Later deze maand zal Canada’s commerciële jacht voor de oostkust van Canada van start gaan. Vorig jaar werden meer dan 224.000 zadelrobben gedood, 98,5% hiervan was minder dan 3 maanden oud.

Bezoek vandaag nog www.stopdezeehondenjacht.nl voor meer informatie over de zeehondencampagne van het IFAW.

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk (IFAW, Nederland)
Contact phone:
+31(0)70-335 50 11
Mobiele telefoon:
+(0)6 14 15 47 58
Contact email: