Afrika verenigt zich voor bescherming olifanten

donderdag, 14 juni, 2007
Den Haag
Afrikaanse landen die behoren tot de zgn. range states (leefgebieden van olifanten), zijn vandaag tot een compromis gekomen over de opschorting van de handel in ivoor voor de duur van 9 jaar. Verder kwam men overeen om samen te gaan werken aan duurzame oplossingen ter bescherming van olifanten.
De overeenstemming staat Botswana, Namibie, Zuid-Afrika en Zimbabwe wel toe om nu extra hoeveelheden ivoorvoorraden te verkopen onder strikte voorwaarden van het CITES-proces. De voorraden die mogen worden verkocht, zijn uitsluitend degene die officieel geregistreerd zijn tot en met 31 januari 2007.
 
“We hebben hoop gekregen door de welwillendheid tot samenwerking van het gehele Afrikaanse continent op het gebied van het beschermen van olifanten. Wij willen graag Kenya en Mali feliciteren voor hun leiderschap in dit proces, hetgeen niet altijd even makkelijk voor hen geweest is. Nederland heeft als gastland van deze CITES CoP, tezamen met de voorzitter van de EU Duitsland, gedurende de conferentie een stempel gedrukt op het bemiddelingsproces. Het was duidelijk dat er boven alles een resultaat moest komen, niet noodzakelijkerwijs met natuurbescherming als prioriteit” zegt Marcel Bertsch, directeur van het IFAW  Nederland (International Fund for Animal Welfare; www.ifaw.nl).
 
Vertegenwoordigers van de Afrikaanse landen hebben de afgelopen weken enorm intensief overleg gevoerd. Botswana en Namibië hebben krachtig gelobbyd om de handel in ivoor te heropenen. Dat zou voordelig zijn voor die twee landen, maar wel ten koste gaan van de olifantenpopulaties in de overige andere Afrikaanse landen.
 
‘Deze overeenkomst geeft Afrika negen jaar om tot betere oplossingen te komen voor het beschermen van olifanten’, aldus Bertsch.
 
‘Een hele duidelijke overwinning voor olifanten, maar nog geen ideale situatie’, zegt Yvette Brook, beleidsmedewerker van het IFAW Nederland, ‘Wij geloven dat elke hoeveelheid ivoor dat op de markt komt, stroperij in de hand zal werken en daarom maken wij ons zorgen over de conseqenties van deze afspraken die de druk zal verhogen op de toch al overspannen handhavingseenheden van de range states’.

Post a comment

Mediacontact

Andreas Dinkelmeyer (IFAW, Nederland)
Contact phone:
+06 388 24 171
Contact email: