Bosbranden in Indonesie jagen tientallen orang-oetans op de vlucht

woensdag, 8 november, 2006
Mantangai, Indonesië
Als gevolg van de bosbranden die Indonesië al sinds half september teisteren, ligt het land onder een verstikkende deken van rook. Tientallen orang-oetans – een bedreigde diersoort – hebben de oerwouden al moeten ontvluchten
Een reddingsteam bestaande uit medewerkers van het IFAW (International Fund for Animal Welfare – www.ifaw.org) en de Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) heeft al meer dan veertig orang-oetans met ademhalingsproblemen en brandwonden behandeld.
 
Elk jaar, voordat het regenseizoen in november begint, worden in Indonesië bossen met opzet in brand gestoken om nieuwe landbouwgrond te creëren. Door de buitensporige droogte zijn de branden dit jaar echter heviger dan in de afgelopen tien jaar het geval was. De drooggevallen veenmoerassen die overwegend de ondergrond van de beboste leefgebieden vormen, liggen al wekenlang te smeulen en dikke rookwolken verspreiden zich door het hele gebied. De verstikkende rook heeft niet alleen Indonesië in zijn greep, maar heeft intussen ook omliggende landen als Singapore, Maleisië en Brunei bereikt. De luchthavens in Indonesië zijn gesloten en op Kalimantan is het zicht zo slecht, dat automobilisten overdags met lichten aan rijden. 
 
De felle brand en dikke rookwolken vernietigen het leefgebied van de orang-oetans en jagen de dieren het oerwoud uit. Zij ontvluchten de brandende jungle, op zoek naar voedsel en veiligheid. Vaak zoeken ze hun toevlucht op palmolieplantages, waar ze door de werkers worden afgeranseld. Het IFAW trok naar Indonesië om de opgejaagde orang-oetans te redden, te verzorgen en naar veiliger leefgebieden over te brengen.
 
In Indonesië leven in de vrije natuur momenteel nog minder dan 60.000 orang-oetans. Het IFAW vreest dat deze dieren over tien jaar zullen uitsterven als de vernietiging van hun leefgebieden in dit tempo doorgaat.
 
Volgens de World Conservation Union telt Indonesië het grootste aantal bedreigde zoogdiersoorten ter wereld, ongeveer 146. Een van deze dieren is de Aziatische olifant, waarvan er in het wild naar schatting nog ongeveer 50.000 over zijn (plus zo’n 10.000 olifanten in gevangenschap). De mens heeft al een groot deel van hun leefgebieden afgenomen en nu dreigen bosbranden de dieren nog verder in het nauw te drijven.
 
Jennifer Miller is voor het IFAW in Indonesië. U kunt haar ervaringen bekijken op:  https://animalrescue.typepad.com/

Post a comment

Mediacontact

Monika Schouten (IFAW, Nederland)
Contact phone:
+070-335 50 11 # 117
Contact email:

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie