#NoIvoryInEu: Europese campagne voor sluiting ivoormarkt

In Afrika worden de laatste jaren minstens 20.000 olifanten per jaar gedood, wat tot een nieuw dieptepunt in de grootte van populaties heeft geleid. Alleen al tussen 2007 en 2014 namen de populaties met ruim een derde in omvang af.

Om deze dramatische ontwikkeling tot staan te brengen, is het IFAW in Europa met een nieuwe campagne gestart, waarbij de EU-lidstaten worden opgeroepen een eind te maken aan de binnenlandse handel in ivoor. Nog afgezien van de gevolgen voor olifanten, wordt de ivoorhandel ook in verband gebracht met corruptie, georganiseerde misdaad en moorden op parkwachters in Afrika.

Vandaag vragen we al onze supporters en olifantenvrienden om de video van het IFAW te bekijken (ook beschikbaar in het Frans, Duits, Italiaans, Nederlands, Spaans en Portugees) en onze handtekeningenactie te steunen om een EIND te maken aan deze onzinnige handel. De video geeft een momentopname van het probleem weer en bevat een link naar de handtekeningenactie, waarin EU-commissaris Vella en de Europese lidstaten worden opgeroepen om de handel in ivoor binnen de EU-landen te verbieden.

Ook heeft het IFAW in 15 verschillende EU-landen 14.500 mensen naar hun mening over ivoor gevraagd. Uit de peiling bleek dat de meeste mensen die namens ons door een onderzoeksbureau werden benaderd, voor een totaalverbod op de handel in ivoor binnen de EU zouden zijn. En op de vraag wat men ervan zou vinden om iets van ivoor te kopen, gaf slechts 10% van de ondervraagden aan daar mogelijk interesse in te hebben. Verrassend genoeg bleek slechts 42% zich ervan bewust dat olifanten op wrede wijze gedood worden voordat ze van hun ivoor worden beroofd, terwijl 24% meende dat olifanten die van hun slagtanden worden ontdaan, blijven leven. De realiteit is echter dat er dagelijks olifanten worden gedood, en dat iedere dag weer kalveren hun moeder verliezen, om de onverzadigbare honger van de mens naar ivoor te stillen.

In Europa zijn in de afgelopen tijd grote partijen ivoor in beslag genomen. Ivoor staat dan ook bovenaan de lijst van in beslag genomen wildlife-producten binnen de EU. De EU is de grootste exporteur van ivoor naar China en Hong Kong. Vooral de laatste twee jaren laten een alarmerende stijging zien in de export van bewerkt ivoor.

Onder de huidige EU-regelgeving mag nog steeds onder bepaalde voorwaarden in ivoor worden gehandeld. Dit betreft antiek ivoor en ivoor daterend van vóór het CITES-verdrag. Daarbij komt, dat internet de verkoop van ivoor binnen de EU veel gemakkelijker heeft gemaakt. Dat maakt het voor handhavingsinstanties erg moeilijk om deze EU-verordeningen ten uitvoer te leggen. Maar ook op veilingen en markten kan men gemakkelijk aan ivoor komen.

Het IFAW is van mening dat de EU weliswaar belangrijke stappen heeft gezet om de handel in onbewerkt ivoor aan banden te leggen, maar dat er nog heel wat mazen in wet- en regelgeving gedicht moeten worden, zoals uit de campagne van het IFAW blijkt.

Op zijn beurt heeft China, de grootste ivoorimporteur ter wereld, onlangs een verbod ingesteld op de commerciële import van de meeste ivoorproducten. Nog voor het einde van 2017 wil men ook het commercieel bewerken en verhandelen van ivoor strafbaar gaan stellen. Nu roepen wij  de EU op om zich op dit punt ook krachtiger te gaan opstellen.

Dring er óók bij Europa op aan om in actie te komen: steun onze handtekeningenactie!

--EP

 

Deel deze campagne en klik op TAKE ACTION om de petitie te ondertekenen!

Delen FB Delen Twitter Share by email

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime