Zweten voor de ijsbeer

IJsbeertjes zoeken bescherming in de warme vacht van hun moeder

Het is een vreemde ervaring om te lobbyen voor ijsberen in een tropisch klimaat. Maar het is nog vreemder dat de Europese Unie een betere toekomst voor de ijsbeer in de weg staat.

Op dit moment ben ik in Bangkok in het Queen Sirikit International Conference Centre. Hier vindt de 16e CITES Conference of Parties plaats. CITES heeft tot doel dier- en plantensoorten te beschermen tegen overexploitatie. Voor veel soorten betekent dit een regulering van de commerciële handel. Voor soorten die er slecht voorstaan kan besloten worden de commerciële handel in hun producten te verbieden. Denk bijvoorbeeld aan de hoorn van de neushoorn en de pels en botten van de tijger.

Iedere drie jaar komen alle 177 landen bijeen om nieuwe voorstellen te bespreken. Bangkok is de plek waar dit voor de 16e keer gebeurt in het 40-jarige bestaan van CITES. Hier werk ik met mijn collega's keihard voor betere bescherming van vele diersoorten die zuchten onder de hebzucht van mensen. IJsberen, haaien, olifanten, ze komen allemaal voorbij. We zijn nu halverwege de conferentie, die twee weken in beslag neemt, en het gebrek aan slaap en de constante alertheid beginnen hun tol te eisen. Het welzijn van mij en mijn collega's steekt echter nog schril af tegen de grimmige toekomst van zoveel diersoorten. 

Het lot van de ijsbeer ziet er nu nog somberder uit. De internationale gemeenschap had de kans de niet duurzame commerciële jacht op ijsberen te stoppen, maar liet deze lopen. En de EU liep voorop. De EU, die hier in Bangkok spreekt namens de 27 lidstaten, maakte de discussie onnodig complex en liet de stemming op een drama uitlopen. De 27 lidstaten onthielden zich van stemming. Hadden ze dit niet gedaan, dan was het voorstel van de Verenigde Staten en Rusland om de ijsbeer extra bescherming te bieden, zeer waarschijnlijk aangenomen. Onbegrijpelijk. Teleurstellend.

Dit is overigens niet voor het eerst. De EU heeft in CITES-verband inmiddels een track record van slechte en vage besluiten opgebouwd. De blauwvintonijn zit nog vers in het geheugen. Met 27 stemmen hebben de EU en haar lidstaten de kans om een verschil te maken. De realiteit is dat Europa aan de zijlijn staat hier. En de prachtige dieren en planten op onze aarde betalen daar de prijs voor.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie