Zuid-Afrika: neushoornstroperij neemt vlucht

Zuid-Afrika: neushoornstroperij neemt vlucht
donderdag, 22 januari, 2015
Kaapstad, Zuid-Afrika

De regering van Zuid-Afrika heeft schokkende cijfers bekend gemaakt over de neushoornstroperij in het land. Het afgelopen jaar is een recordaantal van 1.215 neushoorns gedood, een toename van zo’n 21 procent ten opzichte van 2013.

“Deze cijfers zijn een wake-up call voor de hele wereld. Neushoorns horen thuis in het wild, en we mogen de strijd voor hun bescherming niet verliezen. Het kan en moet beter,” aldus Jason Bell, directeur IFAW Zuid-Afrika.

De illegale handel in neushoornhoorn wordt gevoed door de vraag vanuit China en Vietnam, waar de producten gewild zijn als beleggingsobject of vanwege de vermeende geneeskrachtige werking. De prijzen voor neushoornhoorn zijn door de grote belangstelling tot recordhoogte gestegen en de stroperij neemt evenredig toe.

Zuid-Afrika wil neushoorns beschermen door ze over te brengen naar speciale ‘extra beveiligde’ gebieden, waar ze echt veilig zouden moeten zijn. Bell dringt er echter op aan dat alle regeringen veel meer gaan doen om elke afzonderlijke schakel in de handel in neushoornhoorn aan te pakken.

“De hele wereld erkent stroperij van neushoorns en olifanten als een groot en urgent probleem. We moeten onze inspanningen verdubbelen; er is meer steun nodig voor anti-stroperspatrouilles, straffen voor betrapte stropers moeten flink omhoog, grenscontroles moeten worden opgevoerd om smokkelaars te stoppen, en in de consumptielanden blijft het credo voorlichting, voorlichting en nog eens voorlichting. We moeten deze dodelijke handel voor eens en voor altijd de kop indrukken.”

“Tot nu toe zijn er dit jaar in Zuid-Afrika al 49 neushoorns gedood door stropers — je moet er niet aan denken hoeveel er dat op jaarbasis in 2015 zouden zijn,” aldus Bell.

Het IFAW heeft anti-stropersbrigades getraind, verzorgt trainingen in de bestrijding van de smokkel van wilde dieren, beschermt cruciaal leefgebied voor neushoorns en olifanten, en vervult een voortrekkersrol als het gaat om voorlichtingscampagnes in China die de vraag moeten terugdringen. Kijk voor meer informatie op www.ifaw.org

Post a comment

Mediacontact

Christina Pretorius (IFAW Southern Africa)
Contact phone:
+27 21 701 8642
Contact email:

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie