Zuid-Afrika: door inbrekers neergeschoten hond Snoopy herstelt voorspoedig

Gelukkig vertoont Snoopy inmiddels een opmerkelijk herstel. Ze eet goed en leert zich in onze kliniek in Durban Deep te redden met maar drie pootjes.

De harde realiteit van het leven dat tienduizenden mensen in de sloppenwijken leiden, is niets nieuws… misdaad, armoede en talloze andere sociaal-economische problemen zijn onderdeel van hun dagelijkse werkelijkheid.

De mensen leven er in simpele hutjes op een oppervlakte van slechts enkele vierkante meters, en proberen uit alle macht het weinige dat zij bezitten te beschermen.

Een cliënt van het Community Led Animal Welfare of CLAW-project, Thabo (niet zijn echte naam), moest zich kortgeleden een aantal dieven van het lijf houden, die waren gekomen om zijn huis te plunderen.

Zijn grootste zorg gold echter niet zijn bezittingen, maar zijn oude, trouwe kameraad Snoopy.

Snoopy was al bij Thabo sinds ze een puppy was. Toen de overvallers het huis van Thabo en zijn gezin binnendrongen en haar baasjes bedreigden, deed Snoopy dan ook wat ze kon om hen te beschermen. Triest genoeg moest ze haar dapperheid bekopen met een schot in haar rechter achterpoot van één van de gewapende inbrekers.

Jen Gerner van CLAW herinnert zich het voorval nog goed:

“De eigenaar was helemaal overstuur, hij had Snoopy al 10 jaar! Zo snel mogelijk brachten we haar naar onze plaatselijke dierenarts, dokter Koekemoer, die haar stabiliseerde en röntgenfoto’s nam. Haar rechter dijbeenbot bleek versplinterd, maar gelukkig waren er geen inwendige bloedingen. Helaas kon haar pootje niet worden gered en moest het worden geamputeerd.”

Gelukkig vertoont Snoopy inmiddels een opmerkelijk herstel. Ze eet goed en leert zich in onze kliniek in Durban Deep te redden met maar drie pootjes. Haar bezorgde baasje komt regelmatig op bezoek en is ontzettend opgelucht dat ze het gered heeft. Gisteren nog kwam Thabo met zijn hele gezin bij haar op bezoek – zelfs de andere honden van het gezin waren meegekomen!

“We moesten allemaal een traantje wegpinken toen we zagen hoe blij ze was om hen te zien, en te weten dat ze niet in de steek was gelaten,” vertelt Cora Bailey.

Zorgelijk is wel dat Thabo sinds CLAW een onderzoek naar het voorval heeft ingesteld, door de overvallers wordt bedreigd om hem zijn mond te laten houden. Intimidatie van slachtoffers is een van de belangrijkste redenen waarom criminelen vaak niet voor hun misdaden worden gestraft.

“Wie zijn recht wil halen, stelt daarmee vaak zijn eigen leven in de waagschaal,” aldus Cora.

“De eigenaar is zo bang dat we hem hebben beloofd dat CLAW geen aangifte wegens dierenmishandeling zal doen tegen de inbrekers. We hebben de politiecommandant gesproken die zich met de zaak bezighoudt. Hij wacht nog op verdere informatie over de identiteit van de inbrekers. Als die bekend is, stuurt hij een speciale eenheid naar de buurt waar Thabo woont, om de criminelen op te pakken en de illegale wapens in beslag te nemen. Helaas heeft zich nog niemand gemeld met informatie over hun verblijfplaats. In dit gebied tiert de corruptie onder politieagenten welig, en mensen hebben simpelweg geen vertrouwen in de politie”.

CLAW blijft zich inzetten om de criminelen voor het gerecht te brengen, en tegelijkertijd de veiligheid van Thabo, Snoopy en zijn twee andere honden te beschermen.

Het onderzoek naar de schietpartij loopt nog.

--LCH

Maak nu een gift over en help CLAW om huisdieren de hulp te geven die ze zo hard nodig hebben.

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie