Zes verweesde beertjes wennen aan vrijheid in de bossen van noordelijk India

Lakhiram Bhuyan en Rama Umpo, oppassers van het IFAW, volgen belangstellend de bewegingen van weesberen die in de vrije natuur acclimatiseren.

Veldwerker Soumya Dasgupta van ons Berenopvangcentrum stuurde ons het volgende verslag over zes beren, die in dit centrum opgroeiden en nu wennen aan een leven in de bossen van Noordoost-India. --SS

Ruim zeven maanden geleden brachten we zes met de hand grootgebrachte beertjes over naar het Mehao Wildlife Sanctuary. De beertjes hebben heel wat meegemaakt. Nadat ze hun ouders hadden verloren, werden ze aan onze zorgen toevertrouwd en volgden ze een rehabilitatieprogramma.

Ze waren afkomstig uit verschillende regio’s van de Noord-Indiase deelstaten Arunachal Pradesh en Tripura. Nadat ze in het IFAW-Berenopvangcentrum in Arunachal Pradesh waren opgegroeid, werd medio september begonnen met een programma om de beertjes in de vrije natuur te laten acclimatiseren.

In Mehao verbleven ze ‘s nachts in een omheinde ruimte en overdag namen de verzorgers hen mee naar het bos, hun toekomstige nieuwe leefomgeving. 

De eerste drie maanden bleven de beertjes nog dicht bij onze oppassers Lakhiram Bhuyan en Rama Umpo in de buurt en ze volgden hen overal, terwijl ze intussen nieuwsgierig het bos doorsnuffelden. Maar langzaamaan begonnen ze tekenen van zelfstandigheid te vertonen, net als kinderen die zich van de zorg van hun ouders losweken. Het begon in januari dit jaar.

Het eerste opvallende bewijs hiervan was toen een van de beertjes, een wijfje, op een dag niet naar de overnachtingsruimte terugkeerde. Ze bleef alleen in het bos achter en werd daar een dag later gevonden. Alle welpen hebben intussen een eigen willetje en ze lijken ook steeds meer zelfvertrouwen te krijgen.

Denkt u zich eens in, je draagt de verantwoordelijkheid voor zes tieners in een omgeving vol spannende mogelijkheden om de vrijheid met al zijn verleidingen tegemoet te gaan.

We maakten ons nog het meest zorgen over een beertje, dat zijn voorpoot had verbrand. Hij loopt nog wat achter op de rest, maar hij is bezig met een inhaalslag en de vooruitzichten zijn goed. Hij is ook wat zwaarder geworden en heeft al een keer 15 meter hoog in een boom gezeten. Alleen het afdalen gaat hem nog niet zo gemakkelijk af.

Ja, de rollen zijn duidelijk omgedraaid. Nu lopen onze oppassers achter de beertjes aan en ze houden ze constant in de gaten, om ze niet uit het oog te verliezen.

Dat is beslist geen eenvoudige opgave!

Denkt u zich eens in, je bent verantwoordelijk voor zes tieners in een omgeving vol spannende mogelijkheden en een vrijheid die lonkt, met al zijn verleidingen.

U zult ons niet horen klagen. Het is juist een goed teken en er gebeurt precies wat we met deze dieren hoopten te bereiken.

Voorlopig komen de beertjes echter nog wel naar hun nachtverblijf terug, want daar ligt extra voer op ze te wachten.

Maar de tijd is nabij dat ze helemaal niet meer naar ons terugkeren.

We willen deze beertjes aan het eind van de maand een halsbandzender omdoen, zodat we ze ook na hun vrijlating kunnen volgen. Dan moeten de beren op eigen poten staan en zien te overleven, een paringspartner vinden en hun soort in stand zien te houden.

-- SD

Wilt u meer weten over het uitzetten van wilde dieren na rehabilitatie? Bekijk dan onze pagina hierover.

 

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie