Zeehondenjacht is vervroegd, industrie krijgt haar zin

Visserijvakbonden in Newfoundland en Labador roepen op tot een vervroegde start van de commerciële zeehondenjacht.

Update: De regering van Canada is gezwicht voor de druk van de jagers, en heeft de jacht op volwassen zadelrobben opengesteld van 28 maart tot 7 april – middenin het werpseizoen, wanneer zeehonden het kwetsbaarst zijn.

Alsof de zadelrobben nog niet genoeg te verduren hebben. De ijsomstandigheden in de Saint Lawrencebaai waren dit jaar abominabel, met als gevolg dat er waarschijnlijk veel pups zijn verdronken of omgekomen door beknelling tussen ijsschotsen. Nu willen zeehondenjagers in Newfoundland ook nog eens de jaarlijkse slachtpartij twee weken naar voren halen, en daarmee een einde maken aan één van de weinige beschermingsmaatregelen die deze iconische Canadese diersoort nog rest.

Zadelrobben werpen hun pups eind februari op het zee-ijs in de Saint Lawrencebaai, en begin mei voor de kust van Newfoundland. De precieze periode kan echter verschillen en kan worden beïnvloed door veranderende ijscondities. In jaren met slechte ijscondities kan het werpseizoen later beginnen of langer duren.

Jonge zadelrobben zijn de eerste twee weken van hun leven volledig afhankelijk van hun moeder.

Het Canadese ministerie van Visserij en Oceanen sloot op 15 maart van dit jaar de commerciële zeehondenjacht en de zeehondenjacht voor persoonlijk gebruik in Newfoundland en Labrador, om moeders de kans te geven ongestoord hun pups te werpen en te zogen. Deze sluiting van de jacht beperkt bovendien het risico dat er whitecoat-pups worden gedood.  

Nu roepen de visserijvakbonden in Newfoundland en Labrador op tot een vervroegde opening van het jachtseizoen om, zoals ze zelf zeggen, volwassen zeehonden af te schieten.

Of dat de werkelijke reden is, staat nog te bezien, aangezien in recente jaren 99% van de gedode zadelrobben pups jonger dan drie maanden oud was. Deze pups worden ook wel ‘beaters’ genoemd, en worden hoofdzakelijk voor hun pels gedood. Er zijn maar weinig markten voor zeehondenvlees en volgens vangststatistieken wordt op dit moment zo'n 92% van het vlees uit de jaarlijkse jacht verspild. In recente jaren was het meest waardevolle deel van een volwassen zadelrob de penis, wat nieuwe zorgen oproept over een grotere rol van de handel in zogenaamd libidoverhogende drankjes op basis van zeehondenpenissen.

Op afstand is het vrijwel onmogelijk om onderscheid te maken tussen een volwassen mannetjes- of vrouwtjeszadelrob. Regelgeving ten aanzien van zeezoogdieren verbiedt het doden van volwassen zeehonden in kraamgebieden, maar hoe dit verbod in de praktijk kan worden gehandhaafd, is onduidelijk. Het visserijministerie zelf geeft aan dat de jaarlijkse sluiting van de jacht in het leven is geroepen “om de zeehonden tijd te gunnen voor het werpen en zogen van pups”. Als de jaarlijkse slachtpartij wordt geopend voordat de pups gespeend zijn, bestaat de kans dat zogende vrouwtjes worden gedood, waarna hun pups verhongeren.

Bovendien vergroot het de kans dat volwassen zeehonden in het water worden afgeschoten in een periode waarin hun vetreserves laag zijn, waardoor de kans groot is dat ze zinken. In een rapport uit 2005 adviseerde de werkgroep van onafhankelijke dierenartsen (IVWG) zeehonden niet in het water af te schieten, omdat er een grote kans bestaat dat getroffen dieren verloren gaan en gewonde zeehonden onnodig lijden.

Roep de Canadese regering op dit besluit terug te draaien, en voor eens en altijd een eind te maken aan de wrede zeehondenjacht!

--SF

 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie