Weesolifanten Chamilandu en Batoka maken contact met wilde soortgenoten

De afgelopen maanden slaapt het tweetal steeds minder vaak binnen de veilige omheining van de boma.

Het was een interessante week voor olifanten Chamilandu (11 jaar) en Batoka (negen jaar), die in de laatste fase voor hun definitieve vrijlating zitten.

De afgelopen maanden slaapt het tweetal steeds minder vaak binnen de veilige omheining van de boma. Ze zijn vaak een paar kilometer verderop te vinden, waar ze samen met de kudde jongere weesolifanten foerageren. In deze laatste fase voor hun definitieve vrijlating, hopen we dat ze contact maken met de wilde olifanten die leven in Kafue National Park.

De laatste tijd hoorden oppassers en medewerkers vaak wilde olifanten die zich 's nachts lieten horen. Ze hoopten dat Chamilandu en Batoka op die momenten op dezelfde plek waren. Op basis van de gps-gegevens die we via de halsbandzenders verzamelen, kunnen we speculeren, maar zekerheid hebben we niet. Dit soort contacten wordt maar heel zelden door mensen gezien of vastgelegd op camera.

In het verleden zijn we wel eens wakker geworden door het zachte knappen van takjes, of hebben we in de ochtend pootafdrukken gezien die erop wezen dat we bezoek hadden gehad van wilde olifanten. Maar we hadden ze nog nooit overdag in de buurt van het kamp gezien.

Op een avond kwam echter een kudde van acht olifanten met één heel jong kalfje in de buurt van het kamp. De zon scheen nog en de vaste voetbaltraining aan het einde van de dag was in volle gang. De olifanten zagen er ontspannen uit en aten bladeren van de bomen terwijl ze zich langzaam langs de buitenrand van het kamp verplaatsten.

Niet lang daarna verschenen Chamilandu en Batoka in hun buurt. Het leek erop dat ze de wilde olifanten volgden. Hoewel ze op afstand bleven en leken te aarzelen om zich echt bij de kudde te voegen, was het heel bemoedigend om te zien. Het was een teken dat ze in de buurt van hun wilde soortgenoten wilden zijn.

Een paar dagen later besloten Chamilandu en Batoka de jongere weeskudde weer te vergezellen op hun middagwandeling. Maar toen ze de roep van wilde olifanten hoorden, waren ze zo weer verdwenen. Kort daarna hoorden de oppassers gerommel als begroeting. Toen ze dichter in de buurt kwamen, zagen de jongere weesolifanten en de oppassers de wilde kudde van 15 dieren. Er waren 12 volwassen dieren (waaronder een aantal jongvolwassen mannetjes) en drie kalveren. De oppassers slaagden erin een deel van het contact op film vast te leggen door in een boom te klimmen.

Terwijl de camera liep, benaderde Chamilandu een aantal van de mannetjes die een modderbad aan het nemen waren. Ze aarzelde en snoof van afstand hun geur op. Daarna liep ze vol vertrouwen op één van de stieren af. Ze draaide haar achterwerk naar hem toe als teken van onderwerping (een vorm van respect van de ene olifant naar de andere) en ging vervolgens achter hem liggen. De stier besnuffelde haar helemaal en raakte haar oor aan, voordat Chamilandu naast hem ook een modderbad nam. Ontspannen liep ze even later samen met de stier weg.

Batoka volgde al snel haar voorbeeld. Geheel volgens de olifantenetiquette benaderde hij aarzelend een vrouwtje dat er, net als de stier, heel ontspannen uitzag. Een wilde stier benaderde de twee - en ook hij toonde zich onderdanig naar het vrouwtje. De stier leek Batoka wat zenuwachtig te maken en hij liep langzaam bij ze uit de buurt. De kalme manier waarop de wilde olifanten zowel Chamilandu als Batoka accepteerden, wijst erop dat ze elkaar eerder hebben ontmoet. En de verschillende keren dat de oppassers vrolijk gerommel hebben gehoord, lijken dat alleen maar te bevestigen.

Elk sociaal contact dat deze olifanten in de uitzetfase kunnen hebben met wilde olifanten, is waardevol. Het helpt bij hun overgang naar het wild en is goed voor hun ontwikkeling. Chamilandu en Batoka kunnen veel leren van meer ervaren wilde soortgenoten. En die ervaringen helpen ze de stap van de veilige boma naar een bestaan in het wild te maken.

LO

Het Elephant Orphanage Project (EOP) van GRI werkt samen met het IFAW, de David Shepherd Wildlife Foundation (DSWF), de Olsen Animal Trust (OAT) en het Department of National Parks and Wildlife (DNPW).

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime