Weesberenproject bestaat 20 jaar! Dit jaar al 14 beren gerehabiliteerd en uitgezet

Het is dit jaar twintig jaar geleden dat het IFAW van start ging met een spannend experiment om weesberen op te vangen, te verzorgen en weer uit te zetten in de natuur.

Er is sinds 1995 veel veranderd. Wat als een experiment begon, groeide uit tot het Berenopvangcentrum (OBRC) van het IFAW, met alle nodige voorzieningen voor een succesvolle rehabilitatie en uitzetting van weesberen. Ze worden veilig naar de uitzettingslocatie getransporteerd – grote omheinde stukken bos waar de welpen hun latere leefgebied alvast kunnen verkennen. Er is speciaal voedsel voor ze en voldoende medische zorg. Om dit werk met succes te kunnen blijven doen, wordt gewerkt aan de hand van protocollen.

Dit jaar heeft het OBRC al 16 beren opgevangen, dat zijn er meer dan in de afgelopen jaren. Na een periode van verzorging en rehabilitatie in het warme berenverblijf werden in september en oktober 14 van deze beren uitgezet.

De tweede omheinde ruimte die met hulp van het IFAW werd aangelegd, is bijzonder nuttig gebleken.

Zo konden we de hele groep beertjes in het centrum beter onderbrengen. Toen in mei nog twee beertjes arriveerden nadat ze hun moeder hadden verloren, werden ze samen in deze lege ruimte geplaatst waar ze speciale verzorging kregen.

Klik hier en lees wanneer er nog meer beertjes zijn uitgezet

Dit dierenwelzijnsproject was van grote waarde voor een uiterst belangrijke beschermingsmaatregel die de Russische overheid instelde: het verbod op de jacht op beren in winterslaap. Deze wrede jacht—waarbij moederberen die net 2 tot 4 jongen hadden geworpen, met honden het hol uit werden gejaagd en doodgeschoten—was er vooral de oorzaak van dat weesberen in het opvangcentrum terecht kwamen.

We hebben jarenlang voor dit verbod gestreden. We confronteerden verschillende ambtenaren met onweerlegbaar bewijs, dat de jacht op beren tijdens de winter catastrofaal is voor de populatie. Immers, vooral de wijfjes en welpen zijn slachtoffer van deze jacht. (Voor de honden is het een koud kunstje om de holen van de wijfjes op te sporen, want ze verspreiden meer geuren en geluiden dan de in stilte slapende mannetjes.).

Na de instelling van het verbod liep het aantal beren in het OBRC met bijna de helft terug en konden we ook welpen helemaal uit Siberië en het noorden van Europees Rusland opvangen, dus niet alleen uit de directe omgeving. 

In september en oktober zette het Berenopvangcentrum 14 beren uit.

Vooral het verhaal van Yasha en Misha was indrukwekkend.

Deze jonge beertjes waren wees geworden nadat hun moeder in maart 2015 het hol uit was gevlucht door de herrie van houtvesters met zaagmachines. Dit was in de buurt van Kostroma, ten noordoosten van Moskou. Vassili reed 800 kilometer heen om de beertjes op te pikken en 800 kilometer terug naar het opvangcentrum. Twee mannelijke welpen kregen de naam Yasha en Misha (Russisch voor Jacob en Michael). De autoriteiten van Kostroma vroegen ons om de beertje weer in hun gebied uit te zetten en wezen daarvoor de beste plek aan: de bossen rond Kologriv, een streng beveiligd natuurreservaat. 

 Neem een kijkje bij de lieve kleine beertjes met de flescamera

Toen de welpen de vrijheid tegemoet mochten gaan, begon de lange reis naar de uitzettingslocatie. Eerst reisden de beertjes 1250 kilometer in de transportkooien in de speciale truck van IFAW/OBRC. De volgende ochtend werd er bij een van de beertjes een halsband met zender aangebracht en werden ze met een terreinwagen van het reservaat naar de uitzettingslocatie vervoerd. Met het oog op hun veiligheid was die plek met geen ander voertuig te bereiken. Deze rit duurde meerdere uren, want na de eerste sneeuwval van het jaar was de grond nat en modderig. De terreinwagen kwam zelfs een paar keer vast te zitten en iedereen die erbij was moest mee duwen en trekken om hem eruit te halen. Die eerste sneeuw bleef niet lang liggen. De temperatuur steeg en de beertjes konden zich tegoed doen aan de wilde bessen en planten in het reservaat.

Nu maken we ons weer op voor de ontvangst van een nieuwe lichting beertjes, die we in januari verwachten. Dat zijn dan beertjes die in het nieuwe seizoen worden geboren, maar waar de moeders om een of andere reden niet voor kunnen zorgen.

--MD

Maak alstublieft een speciale Kerstgift over voor hulp aan de beren in Rusland en ook voor dieren elders in de wereld.

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie