Wat hebben honden eigenlijk nodig?

Freckles heeft nu een goed thuis.

'Vraag jij het?''Nee, vraag jij het maar'.''Nee jij!' Ik hoor een paar buurtkinderen met elkaar fluisteren.

"Het mag wel hoor", zeg ik. "Ze zijn erg vriendelijk, je mag hen aaien als je wil."

De kinderen lijken altijd erg onder de indruk van mijn honden Tara en Freckles. Vooral Freckles is erg populair, omdat ze er zo anders uitziet. Naast het feit dat ze een husky is en sproetjes op haar snuit heeft, heeft Freckles maar één oog. Dit maakt mensen meteen nieuwsgierig.

Het kleine groepje kinderen komt dichterbij en vraagt of ze inderdaad de honden mogen aaien. Ik geef ze een compliment voor hun vraag; het is altijd verstandig om de eigenaar van de hond om toestemming te vragen voor je zijn hond aait.

Ik vertel ze dat ze de honden mogen aaien, maar dat Freckles het fijner vindt om door maar één persoon tegelijk geaaid te worden. Ook wil ze graag op haar zij geaaid worden, aan de kant waar ze nog een oog heeft. Ik herinner de kinderen eraan dat ze de honden eerst aan hun hand moeten laten ruiken en ze daarna over hun kop moeten aaien. Ik probeer ervoor te zorgen dat de honden zich prettig voelen wanneer de kinderen met hen in aanraking komen.

"Wat is er met haar oog gebeurd?", vraagt één van de oudere kinderen. Deze vraag krijg ik natuurlijk heel vaak.

 

Ik leg uit dat we dat niet precies weten. We hebben Freckles geadopteerd uit een lokale opvang. We weten dat de honden in beslag werden genomen omdat ze verwaarloosd werden, er werd niet voldaan aan hun basisbehoeften.

"Dat is heel zielig", zegt één van de meisjes. Ik vrolijk haar op door te zeggen dat Freckles nu een goed thuis heeft met mensen die veel van haar houden.

 

Ik benut deze kans om de kinderen te vragen wat zij denken dat een hond nodig heeft. Ik hoor 'eten', 'water', 'een hondenhok' en een heel enthousiast 'speeltjes!'.

Alle antwoorden zijn natuurlijk goed, maar honden hebben ook medische zorg, beweging en de kans om hun natuurlijke gedrag te vertonen nodig, zoals het spelen met andere honden, dingen achterna zitten, blaffen en met stokken spelen. Al deze basisbehoeften worden behandeld in ons lespakket 'Honden, katten en wij'.

Freckles' natuurlijke gedrag is rondrennen (vooral in de winter) en veel contact met andere honden. Haar soort is goed aangepast aan de kou en ze wordt helemaal gek als er verse sneeuw ligt, en ze houdt ervan om met andere honden te spelen!

--CR

Elke keer dat een kind met een hond in aanraking komt, is een mooie manier om iets over hen te leren. Lees hier meer over IFAW's lesprogramma 'Honden, katten en wij'.

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs