Video: Zwerfkatje bloeit op onder hoede van hondje van CLAW-oprichtster

Ze zijn misschien niet zo opvallend aanwezig - als er een hond aankomt, zijn katten meestal snel weg - maar katten spelen in het werk van Community Led Animal Welfare (CLAW) net zo'n belangrijke rol als honden.

Net als honden hebben katten baat bij vaccinatie, tekenbehandelingen en sterilisatie. De kliniek van CLAW in Durban Deep, Zuid-Afrika, heeft kittens in overvloed voor iedereen die er eentje wil adopteren.

Maar ook katten kunnen zich in de nesten werken, soms met ernstig letsel als resultaat. En soms zit er ééntje tussen die extra bijzonder is.

Zoals Beewee. Hij komt niet uit een township, maar uit een ietwat verwaarloosde nabijgelegen buitenwijk.  Toen een gezin in een recent vrijgekomen woning trok, ontdekten ze dat de vorige bewoners een kat hadden achtergelaten. Daarom vroegen ze de directeur van CLAW, Cora Bailey, om een diervriendelijke val om het beestje te vangen.

Midden in de nacht kwam daar inderdaad een kat in vast te zitten, maar het was niet het volwassen dier dat ze hadden verwacht. In plaats daarvan troffen ze een kitten van slechts een paar maanden oud aan. Het dier had een ernstige verwonding aan zijn schouder, opgelopen voordat hij werd gevangen.

De wond aan zijn rechterschouder kon wel worden opgelapt, maar de arme Beewee (genoemd naar zijn zwart/witte vacht) hield er wel een handicap aan over – zijn verlamde voorpootje kon niet meer worden gered en moest worden afgezet. Maar hij leert zich al aardig op drie pootjes te verplaatsen en zal zich weer prima kunnen redden als hij helemaal van de operatie is hersteld.

Beewee was volledig verwilderd toen hij werd gevangen. Cora nam hem na zijn behandeling mee naar huis, en bracht hem onder in de badkamer, waar hij rust en veiligheid vond. Vervolgens liet ze hem wennen aan menselijk gezelschap. Daarbij kreeg ze hulp van een opmerkelijk kindermeisje - haar hondje Truffle.

 "Het gekke is, dat Truffle nooit belangstelling heeft voor katten die het hele prille kittenstadium zijn ontgroeid. Daarom had ik ook nooit verwacht dat ze deze kleine jonge interessant zou vinden," vertelt Cora. "Maar ze bleef voor de badkamerdeur zitten totdat ik haar naar binnen liet. Ze kroop heel langzaam en voorzichtig naar het mandje waar Beewee in lag. Vervolgens stapte ze heel langzaam en behoedzaam over de rand, terwijl ze net deed of ze hem helemaal niet zag."

Beewee deed op zijn beurt net of hij Truffle niet zag - maar nestelde zich dankbaar tegen haar warme lijf aan. Binnen een uur likte ze hem helemaal schoon en sinds dat moment is ze zijn 'moeder' en speelkameraadje gebleven.

Onder het waakzame oog en de liefdevolle zorg van Cora is hij opgebloeid. Hij voelt zich inmiddels bij hen allebei helemaal thuis. Hoewel hij eerst nog schrikachtig reageerde op andere mensen, liet hij wel toe dat ik hem oppakte. Al snel lag hij prinsheerlijk op mijn arm te spinnen - een goed teken voor een succesvolle adoptie door zijn nieuwe eigenaren.

De mensen die hem in de val hadden gevangen, voelden zich zo betrokken bij zijn lot, dat ze hem zo snel hij weer gezond en wel is bij zich in huis willen nemen.

En dat is een mooi happy end voor deze knappe kleine kat!

--MS

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie