Video: Amoertijgerwelp in rehabilitatiecentrum gaat vooruit

 © PROO “Tiger”

 

In het Centrum voor rehabilitatie en herintroductie van tijgers en andere zeldzame diersoorten in de buurt van Vladivostok wordt op dit moment een verweesde tijgerwelp opgevangen die eerder werd gevonden in het Russische Verre Oosten.

De welp, een vrouwtje, was zo’n 4 tot 4 ½ jaar oud toen ze aan de rand van ‘Leopard Land’ National Park bij het dorp Filippovka werd aangetroffen.

Ze eet goed en de eerste fase van haar rehabilitatieproces heeft ze inmiddels achter de rug. Op 3 januari is ze uitgebreid medisch onderzocht en zijn alle noodzakelijke tests gedaan. En op 11 januari heeft ze haar eerste routinevaccinatie gekregen.

Tot nu toe werd ze steeds in een verwarmde ruimte gehouden, maar vandaag is ze overgebracht naar  een verblijf in de open lucht waar ze nog steeds in quarantaine wordt gehouden. Enig comfort heeft ze nog wel, want er is ook een verwarmd verblijf waarin ze zich kan terugtrekken. Als de quarantaineperiode voorbij is, wordt de jonge tijger vrijgelaten binnen een grotere omheining, waar eerder ook de tijgers Cinderella, Borya, Kuzya, Ilona, Svetlaya en Ustin verbleven. Deze zijn inmiddels uitgezet.

In de afgelopen drie jaar is het IFAW actief betrokken geweest bij de opvang en uitzetting van zes verweesde tijgers. Allemaal zijn ze in leven gebleven en één vrouwelijke tijger heeft zelfs nakomelingen gekregen.

Video: Eerste beelden welpen Siberische tijger 

Het is voor het eerst dat op zo’n grote schaal met succes tijgers zijn gerehabiliteerd, zowel in Rusland als daar buiten.

Zes dagen na deze eerste tijgerwelp werd er nog een tweede welp naar het centrum gebracht. Waarschijnlijk ging het om een zusje, aangezien de lokale bevolking eerder de twee tijgerwelpen samen had gezien, zonder de moeder. Helaas is deze tweede welp gestorven door extreme onderkoeling en ondervoeding. Specialisten van het centrum behandelden en verzorgden de welp 24 uur lang, maar slaagden er niet in om haar te redden. Er is nog een kans dat er oorspronkelijk drie welpen waren, maar tot nu toe is de derde welp nog niet gevonden.

Deskundigen verwachten dat de jonge tijger in het opvangcentrum het gaat redden en met succes terug in het wild kan worden uitgezet. De volwassen moeder van de welp is hoogstwaarschijnlijk gedood door stropers. De politie is op dit moment actief op zoek naar de huid en andere afgeleide producten van het dier. Op 25 en 29 december werden bij twee gelegenheden tijgerhuiden en –botten in beslag genomen. Dit laat zien dat de druk van stropersactiviteiten nog altijd hoog is en dat de populatie Amoertijgers ernstig bedreigd wordt.

Het rehabilitatieproject voor verweesde tijgerwelpen wordt op dit moment uitgevoerd door ‘Leopard Land’ National Park, Primorye Regional Public Organization ‘Tiger’, het IFAW, en de autonome non-profitorganisatie ‘Tiger’, met medewerking van de Wildlife Conservation Society (WCS).

Het IFAW ondersteunt het centrum de komende zes maanden financieel, zodat het volledig operationeel kan blijven. Een maand geleden schafte het IFAW nog een terreinwagen aan die nodig is voor onderhoudswerk in het centrum.

--MV

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie