Verhuizing gibbons ter voorbereiding op vrijlating

De komende maand verblijven de gibbons in aan elkaar grenzende kooien hoog in het bos en worden ze door een bioloog geobserveerd. Subhamoy Bhattacharjee/IFAW-WTI

Twee westelijke gibbons die al lange tijd werden verzorgd bij het Wildlife Rescue Centre, een samenwerking tussen het IFAW, de Wildlife Trust of India (WTI) en het Assam Forest Department, zijn kort geleden overgeplaatst naar een gewenningslocatie in het aangrenzende Panbari Reserve Forest.

Dit is de eerste stap in het proces van geleidelijke uitzetting van de gibbons. Uiteindelijk zullen ze worden vrijgelaten in het natuurgebied Kaziranga-Karbi Anglong.

Karbi, het mannetje, werd in februari 2013 door het Forest Department gered in het dorp Diphu, dat gelegen is in het district Karbi Anglong van de Indiase staat Assam. Het vrouwtje, Morioni, werd gered in het dorp Makum in het district Tinsukia. De afgelopen maanden hebben dierenartsen hun gezondheid en gedrag nauwlettend in de gaten gehouden. Nu zijn ze er klaar voor om te worden overgeplaatst naar het Panbari Reserve Forest dat grenst aan de heuvels van Karbi Anglong, een uitstekend leefgebied voor gibbons. 

Karbi werd door dierenarts Samshul Ali verdoofd met behulp van een blaaspijp en Morioni werd gevangen onder toezicht van dierenarts Panjit Basumatary. “Nadat we de vereiste toestemming hadden gekregen van het Forest Department, hebben we de gibbons overgeplaatst naar een kooi op een hoge plek tussen de bomen, waar ze kunnen wennen aan hun nieuwe leefomgeving”, aldus dierenarts Basumatary.

Dierenarts Samshul Ali voert nog een laatste controle uit bij de vrouwtjesgibbon voordat ze wordt overgebracht naar de gewenningslocatie. Foto: Subhamoy Bhattacharjee/IFAW-WTI

“De dieren hebben allebei een zilveren oormerk gekregen om ze in het wild te kunnen herkennen. Ze verblijven in aan elkaar grenzende kooien, zodat ze elkaar kunnen zien en er interactie tussen hen mogelijk is. De komende maand worden ze door een bioloog goed in de gaten gehouden”, vertelt hij.

Uiteindelijk, als ze in goede conditie zijn en als uit hun gedrag blijkt dat ze zich voldoende hebben aangepast aan hun nieuwe leefomgeving, zullen ze samen worden vrijgelaten in het bos.

--RG

 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime