Veiling van neushoornhoorn draait enkel om geld, niet om bescherming

Afrikaanse neushoorns in Zuid-Afrika

Vandaag vindt de allereerste legale online veiling van neushoornhoorn plaats bij een Zuid-Afrikaans veilinghuis. De hoorn die verkocht wordt is afkomstig van de grootste commerciële neushoornfokker van Zuid-Afrika, John Hume.

Hoewel de hoorns afkomstig zijn van neushoorns die in Zuid-Afrika gefokt zijn, richt de veiling zich ook op kopers buiten Zuid-Afrika. Voor de groots opgezette verkoop zijn een Engelse homepagina en identieke pagina's in het Vietnamees en Chinees opgezet. Vietnam is de grootste afnemer van illegale neushoornhoorn, op de voet gevolgd door China. Veel mensen daar geloven dat de hoorn een geneeskrachtige werking heeft tegen allerlei kwalen.

Het is duidelijk dat meneer Hume een bredere markt in gedachten heeft en dat geeft aanleiding tot twijfel aan zijn welwillende motieven. Naar mijn idee heeft hij maar één doel met deze veiling, en dat is de hoorns, die hij in de loop der jaren van zijn ruim 1.500 levende neushoorns heeft afgezaagd, te verkopen om er mogelijk miljoenen dollars mee te verdienen. Hij mag dan hebben toegezegd dat een deel van de opbrengst wordt gebruikt voor de bescherming van zijn neushoorns, in werkelijkheid levert dat geen enkele bijdrage aan de instandhouding van de diersoort. Dit gaat niet om bescherming van een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld, dit gaat alleen maar om geld.

Er bestaat op dit moment in Zuid-Afrika of elders op de wereld geen toereikend controlesysteem om te voorkomen dat neushoornhoorn op de zwarte markt terechtkomt en daarmee de aanzet geeft tot illegale handel.

Toch stelt deze legale handel, die mogelijk werd nadat Hume met succes bij het hooggerechtshof van Zuid-Afrika in beroep ging tegen het handelsverbod dat in 2009 door de Zuid-Afrikaanse regering was ingesteld, iedereen in staat neushoornhoorn in Zuid-Afrika te kopen, te verkopen en in bezit te hebben, zolang men maar de juiste vergunningen heeft. De commerciële internationale handel is verboden in Zuid-Afrika, maar de niet-commerciële internationale handel is wel toegestaan als daarvoor een vergunning is verleend door de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten (CITES).

african rhino in south africa

Bij het IFAW kunnen we haast niet geloven dat het – al dan niet legaal – mogelijk is om de hoorns van een van de meest iconische en bedreigde diersoorten ter wereld te veilen.

Nu de veiling wordt geopend, hopen we van harte dat de Zuid-Afrikaanse regering en het CITES met grote zorgvuldigheid omgaan met de vergunningaanvragen die ze krijgen voor het particuliere bezit van ivoor.

Momenteel is het vanwege bestuurlijke tekortkomingen in de landen van herkomst, doorvoer en bestemming al erg lastig om de legale internationale handel in wilde dieren en afgeleide producten goed te kunnen controleren. Er is dan ook geen reden om aan te nemen dat het reguleren, controleren en handhaven van de regelgeving op het gebied van de legale handel in neushoornhoorn makkelijker of effectiever zou zijn.

In de afgelopen tien jaar werden meer dan 7.000 neushoorns – de meeste in Zuid-Afrika – op de meest bloedige en wrede manieren door stropers gedood om hun hoorns. In de eerste zes maanden van dit jaar hebben stropers in Zuid-Afrika al 529 neushoorns gedood. Stropers worden steeds gewelddadiger; in de strijd om neushoorns te beschermen zijn al talloze moedige mannen en vrouwen verminkt geraakt of zelfs gedood.

Deze veilig drijft daar openlijk de spot mee en zou niet gehouden mogen worden.

--JO

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime