Twee jonge jachtluipaardwelpjes gered in de Hoorn van Afrika

Twee jachtluipaardwelpjes zijn onlangs in Somaliland gered uit de handen van illegale handelaars. Na intensieve onderhandelingen werden beide welpen vrijwillig overgedragen aan de lokale medewerkers van het Cheetah Conservation Fund (CCF).

Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) en het CCF werkten samen om de welpjes te redden. Deze samenwerking is onderdeel van onze missie om jachtluipaarden te beschermen en om wereldwijd de illegale handel in wilde dieren te bestrijden.

Het eerste welpje heet Dhoobi (zie hierboven); het is een vrouwtje van ongeveer 14 weken oud. Ze werd op 1 juli gered met hulp van de medewerkers van Horn SPCA, die haar overdroegen aan het CCF en meehielpen bij de onderhandelingen. Dhoobi is gezond, ze groeit goed en is erg speels. Het zonlicht doet haar goed, je ziet haar vaak lekker luieren in de vensterbank of door de tuin rennen.

Het tweede welpje genaamd Veepee of kortweg ‘Vip’ (zie hieronder) is ook een vrouwtje. Ze is vijf maanden oud en werd op 4 juli aan het CCF overgedragen. Ze was er erg slecht aan toe, grotendeels als gevolg van ondervoeding, en ze lijdt aan metabolische botziekte (MBD). Voor deze aandoening bestaat geen medicijn. Alleen met goede voeding en zorg kan het leed wat worden verzacht. Vip ligt ook graag in de zon en verkent nieuwsgierig haar nieuwe verblijf, dat bewust klein is gehouden om haar te begrenzen in haar bewegingen om verdere schade aan haar botten te voorkomen.

Veepee of kortweg ‘Vip‘ na haar redding in Somaliland.

De meeste exotische katachtigen worden met uitsterven bedreigd en in de meeste landen is het verboden om ze in particulier bezit te hebben. Mensen die ze wel in bezit hebben beseffen vaak niet hoeveel mineralen, vitaminen en andere sporenelementen de dieren nodig hebben. Deze voedingsstoffen zitten niet in vlees maar wel in de botten, ingewanden, vacht en veren van de prooien die grote katachtigen in het wild vangen. MBD leidt tot lichamelijke misvormingen, waaronder vergroeiing van de poten, en volledig herstel komt bijna nooit voor. Het herstel hangt grotendeels af van hoe de welp reageert op de behandeling.

Vip krijgt nu de voedingsstoffen die ze nodig heeft, maar er zullen een paar pijnlijke maanden overheen gaan voor we weten of haar conditie echt verbetert.

Jachtluipaardwelpen zijn erg kwetsbaar. Daarom wordt de gezondheid van beide welpjes goed in de gaten gehouden door het CCF en de lokale verzorgers.

--GA

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime