Tsjechië en Slowakije geven startschot voor nieuw mondiaal initiatief met verbrandingsceremonie neushoornhoorns

Alleen dit jaar al zijn er in Zuid-Afrika 769 neushoorns gedood en niets wijst erop dat de neushoornstroperij onder controle is. ©Zdenek Cermak / Zoo Dvůr Králové

Ik was erbij toen de Tsjechische minister voor milieu, Richard Brabec, afgelopen zondag, aan de vooravond van Wereldneushoorndag getuige was van de verbranding van een voorraad van 70 kg in beslag genomen illegale neushoornhoorns in de dierentuin van Dvůr Králové.

Op hetzelfde moment gebeurde dat ook in de dierentuin van Bratislava in Slowakije, in het kader van het gezamenlijke ‘symbolische gebaar’ van beide regeringen om te onderstrepen dat er grotere inspanningen nodig zijn om de wereldpopulatie neushoorns van uitroeiing te redden.

Dit is veel meer dan een ‘symbolisch gebaar’.

Het verbranden van zeer kostbare producten afkomstig van bedreigde diersoorten in plaats van deze op te slaan voor mogelijk toekomstig financieel gewin getuigt van een enorme verantwoordelijkheidszin.

  • Ten eerste spreekt hieruit dat de huidige eigenaars sterker hechten aan de overleving van de diersoort op de lange termijn dan aan mogelijk financieel gewin op de korte termijn.
  • Ten tweede wordt hiermee het signaal afgegeven dat de dieren levend meer waarde hebben dan wanneer hun samenstellende onderdelen als handelsartikelen op een internationale markt worden verhandeld.
  • Ten derde worden deze van wilde dieren afkomstige producten zo een instrument om de noodzaak van grotere inspanningen om de wereldpopulatie neushoorns van uitroeiing te redden, te onderstrepen.

Ik was namens IFAW, een partner van de Tsjechische overheid, bij deze ceremonie in Dvůr Králové aanwezig. Dit evenement maakt deel uit van een mondiale actie om consumenten ervan te weerhouden om neushoornhoorn te gebruiken. Dierentuinen en reservaten verspreid over drie werelddelen deden aan de actie mee door neushoornhoorns te verbranden of ceremonies te organiseren om hun steun aan deze actie te betuigen.

  • De grootschalige verbranding van neushoornhoorns vond op 21 september plaats onder auspiciën van de Tsjechische minister van milieu, Richard Brabec in de dierentuin van Dvůr Králové, één dag voor Wereldneushoorndag. Onder het toeziend oog van gewapende douaniers werd ongeveer 70 kilo aan neushoornhoorns in de brand gestoken door natuurbeschermer Tony Fitzjohn uit Tanzania.
  •  John Scanlon, algemeen secretaris van CITES, en Europees Parlementslid Pavel Poc - mede-auteur van de door IFAW opgestelde resolutie van het Europees Parlement met betrekking tot criminaliteit in verband met wilde dieren - stond samen met mij op het podium. De Slowaakse ministeries van milieu en van financiën (afdeling douane) participeren namens Slowakije in de campagne. Op hetzelfde dat dit in Tsjechië gebeurde, werden ook in Slowakije in de door de staat beheerde dierentuin van Bojnice in beslag genomen hoorns verbrand.
  • Het evenement heeft een wereldwijde uitstraling mede doordat een aantal reservaten, dierenparken en dierentuinen in verschillende andere landen aan de actie meedoen. Zo werden bijvoorbeeld in Port Lympne (Verenigd Koninkrijk), Doué-la-Fontaine (Frankrijk), Wroclaw (Polen), Tallinn (Estland), Bratislava (Slowakije) en Plzen (Tsjechië) op hetzelfde moment evenementen georganiseerd om de situatie van de neushoorns onder de aandacht te brengen. Een aantal gaven ook neushoornhoorns aan het vuur over ter nagedachtenis aan gestroopte neushoorns.
  • In het kader van deze campagne opent het Keniaanse Ol Pejeta Conservancy, het grootste reservaat voor de zwarte neushoorn, een neushoornbegraafplaats voor alle neushoorns die in de afgelopen jaren door stropers zijn gedood.
  • In Azië ging Wildlife Reserves Singapore van start met een campagnemaand met onder meer een tentoonstelling van foto's van de Sumatraanse neushoorn, een openbaar seminar over de situatie van neushoorns en een kraam in de dierentuin van Singapore, om het publiek te informeren dat neushoornhoorn niets anders is dan keratine en geen geneeskrachtige waarde heeft. Bezoekers van deze kraam zal worden gevraagd om hun nagels te knippen als belofte om geen producten van neushoornhoorn te kopen of te gebruiken. Fantastisch!

We hopen dat anderen deze goede voorbeelden zullen volgen, want het lot van de weinige neushoorns die nog in leven zijn, is een zaak van grote urgentie.  Vandaag de dag zien we dat er op ongekende schaal wordt gestroopt en gehandeld in allerlei bedreigde diersoorten - neushoornhoorn is daarbij een van de kostbaarste producten afkomstig van wilde dieren. Alsof het niet genoeg is dat hele populaties slachtoffer worden van deze stropers, sterven de dieren ook nog eens een voor eens een gruwelijke dood. Ik kan 's nachts de slaap niet vatten als ik beelden voor me zie van neushoorns, of olifanten, die worden onthoofd met machetes of kettingzagen.

Daarom is het van cruciaal belang dat deze ceremonies een krachtige boodschap de wereld insturen over de dringende noodzaak dat er op mondiaal niveau actie wordt ondernomen om de illegale handel in lichaamsdelen van toch al bedreigde diersoorten te stoppen en om te zorgen dat een hervatting van dergelijke handel in de toekomst niet zal worden geduld.

De Tsjechische overheid, de dierentuin van Dvůr Králové en alle andere partners verdienen alle lof voor hun duidelijke en publieke stellingname tegen de illegale handel in neushoornhoorns. Stelt u zich voor: alleen dit jaar al zijn er in Zuid-Afrika 769 neushoorns gedood en niets wijst erop dat de neushoornstroperij onder controle is.

Zuid-Afrikaanse bedreiging

Wat echter een schaduw wierp over de ceremonie is dat de Zuid-Afrikaanse regering onlangs heeft aangekondigd dat zij tijdens de eerstvolgende vergadering van de Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) CoP (17) wil voorstellen om de handel in neushoornhoorn te legaliseren.

Dit is welhaast ironisch: het land dat een bewonderenswaardige reputatie heeft als gastheer van de grootste neushoornpopulatie ter wereld en momenteel te maken heeft met een enorme stroperijgolf, overweegt om de internationale handel in neushoornhoorn te hervatten.

Zoals Jason Bell, directeur van het IFAW-kantoor in Zuidelijk Afrika, onlangs in zijn blog opmerkte, druist het idee om neushoornhoorn weer - en nog wel in het kader van duurzaamheid - legaal op de markt te brengen, in tegen alle intuïtie. Er is niets duurzaams aan de huidige neushoorncrisis.

Zelfs vanuit economisch gezichtspunt snijden de argumenten van de Zuid-Afrikaanse regering geen hout. Economische modellen van Zuid-Afrikaanse economen en plaatselijke zakenlieden zijn in peerreviews onderuit gehaald.

Vernietiging van ivoor

De verbrandingsceremonie vond plaats in het kader van een reeks evenementen over de hele wereld, waarin voorraden van wilde dieren afkomstige producten zoals het ivoor van olifanten, worden vernietigd. Immers zou het bewaren van die producten verkeerde bedoelingen kunnen aanwakkeren en contraproductief zijn.

Met dit initiatief worden we bij de les gehouden en komt een betere wereld voor dieren en mensen een stapje dichterbij.

IFAW blijft het initiatief ondersteunen en roept iedereen die in het bezit is van neushoornhoorn - of van andere van bedreigde diersoorten afkomstige producten - op om hun voorraden te vernietigen en de wereld te laten zien dat niet de handel in deze dieren, maar het behoud ervan centraal moet staan in de 21ste eeuw.

--PP

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie