Technologie tenBoma oogst lof op VN-conferentie

Ruimtevaarttechnologie heeft al op vele fronten zijn nut bewezen. In het door droogte geteisterde Kenia hebben wetenschappers er ondergrondse waterbronnen mee gevonden. En na de aardbeving in Nepal vorig jaar werden er overlevenden onder het puin mee opgespoord.

En nu wordt tenBoma bejubeld als een nieuw succesverhaal over de inzet van geospatiale technologie als levensreddend instrument. In dit geval de levens van olifanten in Afrika, die door stropers worden gedood om hun ivoor.

Op de VN-conferentie in Nairobi over 'Ruimtevaarttechnologie en toepassingen voor natuurbeheer en bescherming van biodiversiteit', gezamenlijk georganiseerd door het Keniaanse ministerie van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen (MENR) en het VN-Milieuprogramma (UNEP), was algemeen directeur Kitili Mbathi van de Kenya Wildlife Service vol lof over ons initiatief.

In zijn toespraak noemde hij specifiek het IFAW en sprak hij voor het eerst in het openbaar en voor een internationaal publiek over de toepassing van tenBoma op de veiligheidsstrategieën van de KWS.

“In Tsavo, het grootste natuurpark van Kenia, maakt de KWS in samenwerking met het IFAW gebruik van een gezamenlijk geospatiaal monitoringplatform waarmee het verzamelen van gegevens wordt gekoppeld aan gerichte analyse en ontleding van informatie, zodat aanwijzingen over stropersactiviteiten in kaart kunnen worden gebracht,” zo zei hij. “Het is belangrijk om stropersactiviteiten te bestuderen, zodat de KWS de stropers al kan tegenhouden voordat ze daadwerkelijk toeslaan en wilde dieren doden.”

Deelnemers aan de conferentie, met de auteur (onderste rij, vijfde van rechts)

TenBoma is niet het enige project waarbij de KWS slim gebruik maakt van beschikbare technologie. Mbathi sprak ook met veel waardering over ons gebruik van GPS-halsbandzenders waarmee we verschillende diersoorten volgen, zoals olifanten in Tsavo en Amboseli sinds 2009, en de leeuwen in Nairobi National Park die binnenkort een halsbandzender krijgen.

--SN

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime