Strijd tegen walvisjacht: we zijn bezig met een marathon, niet met een sprint

 

In Sydney is het de eerste weken van het nieuwe jaar geweldig werken – echt waar. Het gaf ons de gelegenheid ons te hergroeperen, ons te laten inspireren en de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. En dat ik met nieuwe energie terugkeerde was maar goed ook – alleen al deze week ontving ik meer dan 500 nieuwsartikelen over de walvisjacht in mijn mailbox. De aanleiding is een inmiddels bekend en jaarlijks terugkerend verschijnsel: de gevaarlijke en veel geld kostende confrontatie tussen de jagers en de tegenstanders van de jacht is weer begonnen.

Daar gaan we weer: Japanse jagers die in het walvisreservaat van de Zuidelijke IJszee verbeten op jacht gaan om hun zelfbedachte quota aan walvissen te gaan doden, dwars tegen internationale wetgeving en de wereldwijde verontwaardiging in. De ongelijke strijd tussen de jagers en hun prooi is alweer volop aan de gang. Aan het eind van het walvisseizoen keert de vloot weer terug naar Japan, waar het walvisvlees zal worden opgeslagen omdat niemand het eet. Als je bedenkt dat dit land het zich nauwelijks kan veroorloven deze zieltogende industrie te blijven ondersteunen, is hier elke vorm van logica ver te zoeken.

We kunnen ons natuurlijk suf blijven piekeren om erachter te komen waar dit goed voor is, maar ik denk dat we onze pas verworven nieuwe energie dit jaar beter ergens anders aan kunnen besteden. Misschien trekt onze werkwijze niet zoveel media-aandacht als die van andere organisaties, maar we werken onvermoeibaar naar hetzelfde doel toe – een eind maken aan de wrede commerciële walvisjacht, een praktijk die echt niet meer van deze tijd is.

We voeren deze strijd al vele jaren, het is echt een marathon, maar hopelijk komt de finish snel in zicht. Internationaal neemt de druk op alle fronten toe. Bovendien verliest walvisvlees steeds meer aan populariteit.

We zijn van mening dat de uiteindelijke beslissing om met de walvisjacht te stoppen uiteindelijk door de Japanse overheid zelf genomen zal worden. Om Japan bij het nemen van die beslissing te helpen, ondersteunen wij lokale campagnes en adviseren we de autoriteiten. We trachten besluitvormers aan de hand van degelijke wetenschappelijke en economische argumenten ervan te overtuigen, dat de commerciële walvisjacht een wrede en zieltogende bedrijfstak is waarvoor in onze moderne tijd geen plaats meer zou mogen zijn. Ook helpen we de Japanse bevolking het leven in en op zee te beschermen en om  verantwoorde vormen van walvistoerisme te ontwikkelen. Dit is een diervriendelijk en duurzaam alternatief voor de wrede jacht op walvissen en een waardevolle – en zeer welkome – bron van inkomsten voor de bewoners van kustgebieden.

De Australische regering neemt wereldwijd nog steeds het voortouw in de strijd tegen de walvisjacht. Het land heeft Japan vanwege het jachtprogramma voor het Internationaal Gerechtshof gedaagd en we hebben vertrouwen in de goede afloop. Hoewel de rechtsgang traag verloopt, hopen we op een vroegtijdige uitspraak van het Internationaal Gerechtshof, zodat er geen nieuw walvisjachtseizoen meer zal aanbreken, met alle bloedvergieten, hoge kosten en gevaarlijke situaties van dien.

Duurzame oplossingen vergen de nodige tijd, maar we maken genoeg vorderingen om de moed erin te houden dat we – of liever: de walvissen - uiteindelijk zullen winnen. In de komende maanden zullen we u graag op de hoogte houden van ons werk in Japan. Zonder onze donateurs zou dit alles nooit mogelijk zijn. We zien ernaar uit om samen met u de finish te bereiken.

--MC

Reacties: 1

 
Anonymous
6 years ago

cute little wales are not food

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime