Stepnoyreservaat verwelkomt nieuwe generatie saiga-antilopen

Met steun van het IFAW plaatsen de medewerkers van het reservaat borden om aan te geven dat de wegen zijn afgesloten in verband met het werpseizoen van de saiga-antilopen. FOTO: © Galina KalmykovaDit is een verslag van Vladimir Kalmykov, directeur van het Stepnoyreservaat. --MV

Elk jaar breken er begin mei drukke tijden aan voor de medewerkers van het Stepnoyreservaat, als het werpseizoen van de saiga-antilopen van start gaat.

Met door het IFAW beschikbaar gesteld materieel treffen de medewerkers van het reservaat voorbereidingen voor de komst van nieuw leven. Met felblauwe borden geven ze aan dat de wegen rond het werpgebied zijn afgesloten en nemen ze preventieve maatregelen om bosbranden te voorkomen. Met al die voorbereidingen hebben de medewerkers geen moment rust. Op grond van een speciale verordening van de regering van de oblast Astrakhan houden ze het werpgebied voortdurend in de gaten.

De afgelopen vijf jaar zorgden de weersomstandigheden en regenval in het gebied er altijd voor dat er voldoende voedsel voor de saiga-antilopen aanwezig was. En door de gematigde temperaturen in het gebied kwamen de pasgeboren dieren niet om door oververhitting of onderkoeling.

Dit jaar werden de oblast Astrakhan en de rest van Rusland in mei echter geplaagd door slecht weer. Vaste routes van de saiga in het reservaat werden verstoord door rukwinden met orkaankracht en door de geringe regenval groeiden de planten minder goed. Door deze slechte weersomstandigheden kwamen er maar 500 vrouwtjesantilopen naar de ‘kraamkamer’ in het Stepnoyreservaat. De meeste vrouwtjes wierpen hun kalveren westelijk van het reservaat, in het Chyornye Zemli staatsreservaat in de republiek Kalmykia.

Wildcamera's legden de pasgeboren saigakalveren op de steppe vast.

Er zijn minder saigamoeders naar het reservaat gekomen, maar allemaal hebben ze met succes geworpen. De moeders die westelijk waren getrokken naar Chyornye Zemli keerden 10 dagen na de werptijd terug, toen het weer verbeterde.

Saiga-antilopen zijn een oeroud ras, dat al in de tijd van wolharige mammoeten en sabeltandtijgers op de aarde rondliep. Deze antilopen behoren tot de snelste zoogdieren op aarde en kunnen snelheden van 80 kilometer per uur bereiken. Er wordt op ze gejaagd om hun hoorns, die worden gebruikt als ingrediënt binnen de traditionele geneeskunde. Als gevolg van stroperij zijn de populaties saiga-antilopen in de afgelopen 10 jaar met 90 procent afgenomen.

De kalfjes die dit jaar zijn geboren, rennen al zelfverzekerd over de steppe. De deskundigen schatten dat de populatie iets in aantal zal toenemen en dat er van de volwassen saigamannetjes meer in leven zullen blijven. Deze toename van het aantal dieren en de hogere levensverwachting zijn te danken aan de voortdurende, toegewijde inzet van de medewerkers van het Stepnoyreservaat en de steun van het IFAW en het Chyornye Zemli natuurreservaat.

-- VK

 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime