Spotlight Zuid-Afrika: Kinderen leren spelenderwijs, ondanks giraffe die zijn dag niet heeft

uid-Afrikaanse leerlingen van de Blindenschool in Athlone vermaken zich in het Giraffe House Wildlife Awareness Center (GHWAC). - IFAW - Lisa Cant-HaylettVoor de tweede keer moest ik een excursie naar het Giraffe House Wildlife Awareness Center (GHWAC) voorbereiden voor leerlingen van de School voor Blinden en Slechtzienden in Athlone. Ik was eerst bang, dat de kinderen die er vorig jaar al waren geweest, het misschien wel saai zouden vinden.

Maar niets was minder waar!

Samen met een groep leerlingen uit de onderbouw (4 t/m 7 jaar), hun leerkrachten en een aantal begeleiders, zetten we opnieuw koers naar de wijngebieden van de Westkaap.

Hoewel ik al meerdere keren in het GHWAC ben geweest, zag ik dat de kinderen het allemaal geweldig spannend vonden en toen drong het tot me door: ze zouden zich geen moment vervelen.

Toen we het terrein opreden, werden we begroet door de roep van de blauwe kraanvogel, Zuid-Afrika's nationale vogel. De leerlingen verdrongen zich om iets meer op te kunnen vangen van het dier dat zulke "rare geluiden" maakte. Blinde en slechtziende leerlingen trokken hun begeleiders aan de mouw en vroegen ze, wat ze precies zagen.

We moesten er stevig de pas in zetten – af en toe zelfs wat draven – om de oudere leerlingen bij te kunnen houden, want die hadden al een vaag vermoeden dat ze een oude bekende gingen ontmoeten: Gerry de Giraffe. Maar juist op deze ochtend leek Gerry niet zo lekker in haar vel te zitten. Ze bleef ons maar een paar minuten gezelschap houden, totdat ze wegkuierde om zich met een of andere antilope te gaan bemoeien, die daar ook rondliep.

Nou ja, we hebben allemaal weleens een mindere dag, ja toch?

Eenmaal terug in de aula steeg de opwinding toen de leerlingen met enge insecten en gladde glibbers kennismaakten. Sommige volwassenen renden zelfs naar de bus!

Wie het wilde, mocht een schildpad aaien, de harige poten van een vogelspin voelen of de gladde huid van een slang aanraken.

Het was misschien geen excursie met spectaculaire hoogtepunten, maar ik weet wel dat elke leerling een ervaring rijker is geworden. Hoe groot of klein die ervaring ook was, ik hoop van harte dat die hun de rest van hun leven bij zal blijven.

--LCH

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs