Spotlight Zuid-Afrika: een spannende en leerzame kindervoorstelling over dierenwelzijn

Kinderen kijken aandachtig naar de voorstelling "Een hondenleven" van de Jungle Theatre Co.Het woord Bosasa betekent in het Noord-Sotho 'toekomst', maar het is ook de naam van een kleine gemeenschap in de buurt van de Mdzananda dierenkliniek, een huisdierenproject van het IFAW in Zuid-Afrika.

De naam is in meerdere opzichten goed gekozen. Bosasa is een tijdelijk huisvestings-project voor mensen die tot voor kort vrijwel uitsluitend waren aangewezen op provisorische onderkomens, en verstoken waren van elke vorm van 'luxe', die in feite basisvoorzieningen zijn als stromend water en toiletten met waterspoeling.

Bijkomend voordeel voor de kinderen is dat ze op hun nieuwe plek tevens de beschikking hebben over een speelterrein.

Op een warme, maar bijzonder winderige zaterdagmorgen werden de plaatselijke bewoners door de acteurs van de Jungle Theatre Company getrakteerd op de voorstelling 'Een hondenleven' - een voorstelling mogelijk gemaakt door het IFAW en de Mdzananda dierenkliniek.

'Een hondenleven' gaat over het leven van huisdieren in de stad en vertelt het verhaal van zwerfhond Wafi en een eenzame dakloze jongen.

In hun strijd om te overleven, moeten ze veel tegenslagen overwinnen en een aantal belangrijke keuzes maken. Het verhaal wordt verteld door de ogen van de hond. Als Wafi 'tot leven komt', weten sommige van de jongste kinderen in het publiek niet hoe snel ze zich achter de dichtstbijzijnde volwassene moeten verschuilen.

Terwijl de kinderen afwisselend verrukt en schuchter reageren, kijken de volwassenen zonder uitzondering geamuseerd toe.

De spelers brengen 'Wafi' tot leven.

Het publiek gaat meteen vanaf het begin helemaal op in het verhaal. De spelers voeren hun toeschouwers mee in de wereld van Wafi en zijn jonge metgezel. Met zang en dans brengen ze een belangrijke boodschap over de praktische kanten van dierenwelzijn.

Daarbij gaan ze ook in op een aantal van de sociale problemen waarmee veel van deze kinderen dagelijks kampen, zoals alcoholmisbruik en geweld. De reacties en gezichtsuitdrukkingen bij de jonge toeschouwers laten niets aan duidelijkheid te wensen over.

Dit zijn de jonge mensen die het IFAW en Mdzananda willen bereiken met hun voorlichtingsprogramma's over dierenwelzijn. Zo willen ze ervoor zorgen dat ze opgroeien tot betrokken, verantwoordelijke huisdiereigenaren, die zich ook om andere honden en katten binnen hun gemeenschap bekommeren.

--LCH

 

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs