Spotlight Zuid-Afrika: CLAW-team redt twee verrassend mollige pups

De moederhond in de rioolbuis.Moeder ben je met heel je hart, en voor je kinderen zou je zonder aarzelen je leven geven. Dat kan elke moeder beamen. En dat geldt ook voor de moederhond in het volgende verhaal, die alles over had voor haar drie weken oude pups. 

Als Cora een telefoontje krijgt van een wandelaar over een hond die puppy’s heeft gekregen in een rioolbuis achter een opslagloods, waar de hele dag zwaarbeladen vrachtwagens af en aan rijden, besluit ze met spoed actie te ondernemen. 

Samen met collega Christina ga ik met Cora mee naar de loods. Bij aankomst maakt Cora een inschatting van de situatie en beginnen we na te denken over mogelijkheden om de dieren te redden, met zo min mogelijk stress voor de moederhond en haar pups. 

De moeder komt tevoorschijn en neemt ons op terwijl we bij de ingang van de rioolbuis staan te overleggen.  

We moedigen de moeder aan weer naar binnen te gaan, zodat ze ons kan laten zien waar de pups zich bevinden.

Ze loopt terug de buis in en Cora overwint stoer haar angst voor ratten en muizen en steekt haar hoofd naar binnen. Terwijl er een doordringende rioollucht naar buiten drijft, hurken Cora en Christina bij de ingang van de buis om te zien hoe ver de moederhond en haar pups van de ingang verwijderd zijn. 

Na een aantal acrobatische toeren met in één hand een mobiele telefoon en in de andere een zaklamp, slagen ze er uiteindelijk in de moederhond te lokaliseren, en het lijkt erop dat er ten minste twee puppy’s bij haar zijn. 

We doen een eerste poging om de pups naar buiten te krijgen, maar dat mislukt.

Op dat moment moeten we noodgedwongen onze reddingspogingen staken, omdat we een aap moeten gaan ophalen die, na zes weken lang ongrijpbaar te zijn geweest, zich eindelijk had laten vangen. Daarna besluiten we de reddingsactie de volgende ochtend te hervatten. 

De volgende ochtend arriveren we opnieuw bij de loods, voorzien van een stok, een net, een mobiele telefoon en een zaklamp, met het vaste voornemen vandaag deze puppy’s te redden. 

De moederhond begroet ons kwispelend en ik volg haar als ze naar een nabijgelegen plek rent, waar nog twee andere pups van haar zijn. Bijna alsof ze wil zeggen: “Oké, hier zitten er al twee, kom nu ook de andere maar halen".

Cora en Christina proberen opnieuw bij de puppy’s te komen, die minstens twee tot drie meter diep in de rioolbuis lijken te zitten. 

Al snel pakt Cora de telefoon en belt ze De Villiers Katywa, een vertrouwde collega en ervaren dierenartsassistent, om zijn hulp in te roepen.   

Met zijn ruim twintig jaar ervaring op het gebied van dierenwelzijn en reddingsoperaties, is De Villiers een van Cora’s collega’s, waar zij altijd op kan bouwen.

Hij arriveert in gezelschap van dierenarts Eric Mimbe en Hassan.

Intussen is de moederhond weer de rioolbuis in gelopen, om te kijken hoe het met haar puppy’s gaat. 

Het CLAW-reddingsteam, gevormd door De Villiers, Eric en Hassan, komt direct in actie. Binnen enkele seconden is de ingang van de rioolbuis vrijgemaakt van puin en aarde en verdwijnt De Villiers in de buis.

Als de moederhond met één van haar pups naar buiten komt, reageert de kleine groep toeschouwers die op de reddingsactie is afgekomen, met enthousiaste uitroepen, net alsof er zojuist een geboorte heeft plaatsgevonden.

Cora, de moeder, en één van de twee mollige pups.

Cora bukt zich om de pup op te pakken, terwijl de bezorgde moeder dicht bij haar in de buurt blijft. 

Binnen enkele seconden krijgt Hassan voorzichtig de tweede pup aangereikt uit handen van DeVilliers, die nog een laatste keer de buis inspecteert om te zien of er echt geen pups zijn achtergebleven.

Het verrast ons dat deze twee puppy’s dik en mollig zijn, niet wat je zou verwachten na een verblijf van drie weken in een rioolbuis. 

Het moederinstinct van de moeder heeft er duidelijk voor gezorgd dat ze deze twee in leven heeft gehouden door ze net wat meer aandacht te geven dan de andere twee pups. 

Het is ontroerend om te zien hoe ze de hele tijd dicht in de buurt blijft van haar pups en hun redders, Cora, De Villiers, Eric en Hassan.  

Dankzij Cora Bailey en het CLAW-team, Christina Pretorius van het IFAW, en een bezorgde voorbijganger, kon een uitgeputte moederhond worden herenigd met al haar puppy’s.  

Inmiddels is ze gesteriliseerd en is ze samen met haar pups geadopteerd door een gezin dat veel van dieren houdt.

 

--LCH

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie