Spotlight Rusland: Onderzoeksteam walvissen begint nieuwe expeditie

Het WGW-team fotografeert een goede vriendin en oude bekende, de walvis Svetlana, nabij de vuurtoren van Piltun.

Dit bericht werd door alle leden van het IFAW-onderzoeksteam ‘westelijke grijze walvis’ (het WGW-team) opgesteld en vanuit hun werklocatie aan ons gemaild. -- MV

We zetten ons langlopend onderzoek naar grijze walvissen weer voort.

Evenals in andere jaren zien we er weer naar uit om gedurende twee zomermaanden de westelijke populatie grijze walvissen te bestuderen.

Dit onderzoek, waarmee we in 1994 zijn begonnen, heeft al zeer belangrijke en waardevolle informatie opgeleverd over verschillende aspecten van het leven van grijze walvissen.

Ons onderzoek bestaat voornamelijk uit het observeren van de ernstig met uitsterven bedreigde westelijke populatie grijze walvissen in hun foerageergebied nabij de Baai van Piltun, die uitkomt in de Zee van Ochotsk.

Elk jaar migreren de grijze walvissen naar deze ondiepe wateren, op zoek naar voedsel. Dus aan ons – een klein gezelschap biologen dat hier vanuit de VS en andere landen naartoe zijn ‘gemigreerd’ – de taak om in deze wateren zoveel mogelijk informatie te verzamelen.

Nu op IFAW.org: We wachten het exacte aantal gestroopte olifanten niet af: we gaan door met onze strijd

Ons onderzoek is gebaseerd op foto-identificatie van walvissen: we maken foto’s van elke walvis die we waarnemen, hetzij om een oude vriend te herkennen, hetzij om een niet eerder geïdentificeerde walvis te registreren. We hopen onze catalogus van grijze walvissen natuurlijk wel met nieuwe exemplaren te kunnen uitbreiden.

Dit jaar werd ons onderzoeksteam (traditioneel bestaande uit zes personen) gevormd door vier studenten uit Kirov, een stuurman uit Sebastopol, en een ‘grijze walvis deskundige’ uit Vladivostok. We ontmoetten elkaar in Joezjno-Sachalinsk, waar onze reis begon.

Die reis vanuit Joezjno-Sachalinsk naar Piltun kent al jaren dezelfde route:  met de trein naar Nogliki, om voedsel en andere benodigdheden voor de komende maand in te slaan, om vervolgens met een grote vrachtauto de tocht over de toendra vanuit Nogliki naar de vuurtoren van Piltun te maken. De reis als geheel verliep voorspoedig, zonder onverwachte avonturen. Nog maar enkele dagen geleden kwamen we aan bij wat de komende twee maanden ons ‘thuis’ zal zijn.

Piltun begroette ons met kou, mist en een straffe wind die enkele dagen aanhield. We gebruikten die dagen om alle voor het werk benodigde uitrusting uit te pakken en gereed te maken, de boten vaarklaar te maken en onze nieuwe motor te testen.

Op 8 juli konden we voor het eerst de zee opvaren.

De mist trok in de loop van de middag op, wat ons de kans gaf om een paar uur te werken.

Toen de eerste grijze walvissen van dit seizoen zich lieten zien, zorgde dat voor veel opwinding aan boord.

We fotografeerden 12 walvissen, die we allemaal al van voorgaande jaren kenden. Sommige van deze dieren zouden we zelfs als goede oude vrienden kunnen beschouwen.

Een van de eerste walvissen die we zagen was Svetlana, een echte oude bekende, want dit vrouwtje kennen we al sinds 1997. Ze heeft in de loop der jaren meerdere kalveren gekregen. Ze zwom heel rustig rond onze boot en terwijl ze aan het eten was, konden we goede foto’s van haar nemen.

Een prima start van deze expeditie!

--MV

Bezoek onze pagina om meer te leren over IFAW's werk om walvissen te beschermen.

 

Post a comment

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming