Spotlight Rusland: koffer vol levende dieren toont duistere kant van illegale handel

Ru_airport

Op 1 april werd op de Russische luchthaven Domodedovo een Russische vrouw aangehouden die met een vlucht vanuit Doha, Qatar was aangekomen. De vrouw werd door de douane betrapt met een koffer vol levende wilde dieren. Ze werd ter plaatse aangehouden voor een poging om 108 exotische dieren het land binnen te smokkelen.

Tot verbijstering van alle betrokkenen was haar koffer volgestopt met de meest uiteenlopende dieren; een zilvergibbon, plompe lori’s, een marmerkat, en een verscheidenheid aan reptielensoorten, waaronder slangen, hagedissen en schildpadden. Ze waren allemaal samen in één koffer gepropt, zonder voedsel of voldoende zuurstof; en in zo’n kleine, overvolle ruimte was de kans groot dat ze elkaar zouden verwonden.

Het grootste deel van de smokkelwaar bestond uit jonge dieren. Op zo’n jonge leeftijd zijn de dieren niet alleen gemakkelijker te hanteren, ze zijn ook eenvoudiger in het wild te vangen en te verkopen.

De gearresteerde vrouw beweerde dat ze de dieren voor 200 dollar had gekocht op een Indonesische markt. Ze verklaarde dat de dieren bestemd waren voor haar eigen collectie, en dat ze ermee wilde gaan fokken. Ze beschikte echter niet over de vereiste documenten voor de dieren.

De handel in wilde dieren veroorzaakt onvoorstelbaar dierenleed en kost ontelbare dieren het leven.

Neem bijvoorbeeld de plompe lori, een beestje met een hoge aaibaarheidsfactor. Maar wie voor zo’n ‘huisdier’ kiest, steunt daarmee ook direct een georganiseerd crimineel netwerk, dat zich bezighoudt met illegale handel, stroperij en smokkel. Bovendien staan tegenover dat ene levende vogeltje bij u thuis heel veel andere vogels die de vangst en het transport niet hebben overleefd.

In november vorig jaar bracht het IFAW met steun van het Russische ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen een grootschalig rapport uit: ‘Gezocht: Dood of Levend – Handel in wilde dieren op het internet’.

Kort na het verschijnen van het rapport werd er een werkgroep in het leven geroepen die met voorstellen kwam voor wetsaanpassingen voor de aan- en verkoop van wilde dieren via internet. In de voorstellen werden straffen genoemd van maximaal drie jaar dwangarbeid, boetes tussen 500.000 en 1.000.000 roebel, en gevangenisstraffen van maximaal vier jaar.

Natuurlijk zijn straffen een belangrijke, onmisbare maatregel, maar er is meer nodig. Elk wild dier dat in gevangenschap wordt gehouden, moet een unieke vorm van identificatie krijgen en een uniek ‘paspoort’. Bovendien moeten verkopers verplicht worden om aan hun kopers juridische documenten te overleggen die bewijs vormen voor de herkomst van de dieren.

Wat gaat er nu verder gebeuren?

Het IFAW heeft de autoriteiten gefeliciteerd met de opsporing en verijdeling van de smokkelpoging, en heeft hulp aangeboden om de behandeling en opvang van de in beslag genomen dieren zo goed mogelijk te laten verlopen.

Volgens de Russische wet kan de smokkelaarster worden vervolgd op grond van artikel 258.1 (‘inzake de illegale jacht op en smokkel van waardevolle wilde dieren’), artikel 8.35 (‘vernietiging van zeldzame dieren- en plantensoorten’) en artikel 226.1 (‘illegale smokkel van de meest waardevolle wilde dieren en planten en biologische aquatische rijkdommen’).

Naast het vele slechte nieuws is er ook reden tot hoop. Het IFAW ziet tekenen van verandering; vanuit de maatschappij komt er steeds meer aandacht voor de handel in wilde dieren. Mensen vragen ons om deze en andere dieren in vergelijkbare situaties te helpen, en doen een dringend beroep op ons om een einde te maken aan de wrede omstandigheden waarin ze verkeren.

--AF

Pictures: © Russian Federal Customs Service.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie