Spotlight India: vier olifanten wennen aan hun nieuwe thuis

De groep wordt ingeladen voor transport naar Manas.Het is een zware opdracht om olifanten te verhuizen. De reis duurde een volle dag en nacht, inclusief het inladen, voeren, verzorgen en vrijlaten van de olifanten én een afstand van 450 km. Twee deskundige dierenartsen van het IFAW en het WTI (Wildlife Trust of India), Dr. Anjan Talukdar en Dr. Avijit Bhawal, leidden het 16-koppige team.

Olifanten in een truck zijn een interessante bezienswaardigheid. Muktar Ali, een zakenman uit Rangi, toont zijn respect aan 'Ganesh Baba' (zoals religieuze mensen olifanten noemen in het Assamees) door grote bananenbomen te geven om de olifanten te voeren en ze een goede toekomst te wensen in Manas.

De trucks brengen de olifanten naar Manas

Deze bijzondere reis eindigde toen de trucks via National Highway 3 de machtige Brahmaputra River overstaken en bij hun eindbestemming kwamen: het nieuwe thuis voor de olifantenkalfjes.

Het natuurgebied van Manas is uniek. De afgelopen jaren heeft het gebied zwaar te lijden gehad onder conflicten, de gevolgen voor het land, de dieren en de biodiversiteit zijn zwaar getroffen.

Het IFAW en het WTI proberen het Manas National Park te doen herleven met het Greater Manas Conservation Project. Het rehabiliteren van olifanten maakt hier onderdeel van uit. Het herplaatsen van de kalfjes Jakhala, Rani, Tora en Diffloo is weer een lichtpuntje.

De olifanten worden klaargemaakt voor hun vrijlating in Manas National Park.

Jakhala, het meest schuwe kalfje, maakte meteen na haar vrijlating een bocht en liep de dichte bossen in, achter een roep aan van een kudde olifanten ten noorden van de Doimari River in Manas.

Jakhala werd nooit met de hand gevoed in het opvangcentrum. Ze werd gered uit een plaats die Jakhalabandha heet op 27 augustus 2001, ze kwam op 29 augustus in het opvangcentrum aan. Ze was altijd erg onafhankelijk en actief.

Toen de kleine kudde weesolifantjes gevormd werd in het centrum, gedroeg ze zich als een moeder. We hadden dan ook verwacht dat ze dichtbij de anderen zou blijven in Manas. Maar ze had andere plannen. De trackers van het IFAW-WTI hebben de hele middag naar haar gezocht, maar zonder succes. Uiteindelijk besloot ze om wat dichterbij ons kamp te komen. De verzorgers proberen nog steeds om haar weer bij de kudde te krijgen.

Een van de olifantjes komt aan in Manas National Park.

Diffloo was lastig in het nachtverblijf te krijgen, maar uiteindelijk lukte het. Tora en Rani wilden erg graag het nieuwe gras en hun nieuwe verblijf verkennen.

We zijn erg dankbaar dat we deze weesolifantjes een tweede kans hebben kunnen geven. Zonder uw steun was dit nooit gelukt!

--SB

Kijk voor meer informatie over ons werk in Manas National Park op onze pagina hierover.

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie