Song of the Whale: door het lawaai heen luisteren naar potvissen

Een gestreepte dolfijn duikt op tijdens de zonsondergangNa de afronding van een intensief onderzoek naar bruinvissen op de Aegeïsche Zee, trekt IFAW's unieke onderzoeksboot Song of the Whale naar het zuiden om onderzoek te doen naar potvissen.

De meeste mensen associëren de Aegeïsche Zee niet met diepduikende walvisachtigen zoals de potvis. Er zijn echter wel drie diepe delen (meer dan 1000 meter) die een geschikt leefgebied vormen. Dankzij onze hydrofoon lokaliseren we potvissen ten westen van Kusadasi, Turkije. Het altijd aanwezige lawaai van schepen maakt ons werk wel uitdagend.

De meeste schepen die naar de Zwarte Zee varen, gebruiken de smalle doorwegen. Hierdoor bereikt het geluid niveau's die zorgwekkend zijn. Walvisachtigen gebruiken geluid om hun voedsel te vinden en met elkaar te communiceren. Een belangrijk deel van ons onderzoek bestaat uit het meten van deze scheepsgeluiden.

Je moet met veel zaken rekening houden tijdens het meten van het geluidsniveau, zoals de dichtheid van het zeewater, dat geluid beter geleidt op grotere dieptes. Dit komt door het zoutgehalte en de temperatuur van het water, deze kunnen variëren door de invloed van het frisse water van de Zwarte Zee en het erg zoute water van de Mediterrane Zee.

Om deze belangrijke factoren mee te rekenen in onze metingen, gebruiken we de CTD-methode. Dit zijn profielen van het geleidingsvermogen (conductivity), temperatuur en diepte. De CTD is eigenlijk een waterpomp, bevestigd aan verschillende instrumenten die we verticaal tot een bepaalde diepte laten zakken.

CTD-schema  De afgelopen paar dagen hebben we veel materiaal geïmplementeerd, veel met de hydrofoons gewerkt en erg veel gezeild (we verminderen ons lawaai en onze voetafdruk!).

Dit soort activiteiten zijn altijd erg welkom wanneer je op een klein oppervlak op zee woont. De zwem- en douche stops zijn een fijne beloning na een dag hard werken. Deze week kregen we onverwachts een elfde bemanningslid bij. Een vermoeide wedstrijdduif landde op het dek, hij zocht schaduw onder onze hoezen voor de hyrdofoon.

'Blinky'werd getrakteerd op kaas, crackers, muesli en water en struinde vaak over het dek als we daar bezig waren. Toen we vlakbij land waren, vloog ze uit, op weg naar eiland Lesbos.

Morgenochtend meren we aan voor een grote verandering. We nemen afscheid van Luke O'Connor (die fantastische GoPro-filmpjes maakte), onze stagiair. Hij woont al op de boot sinds we in mei Engeland verlieten.

Hoofdwetenschapper en culinair wonder Olly Boisseau gaat over twee weken terug naar Engeland, Matt (schipper) en Edd (stuurman) nemen een pauze.

Onze Turkse en Griekse vrienden Arda, Ayaka, Eleni en Myrto vertrekken ook na hun twee weken lange bijdrage. Het is tijd om de boot klaar te maken om aan te meren en voorraden in te slaan voor onze volgende tocht.

--CR

 

Post a comment

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming