SLIDESHOW: Aanpak illegale handel noodzaak om bedreigde diersoorten in Afrika te redden

Onlangs weerklonken op een vrijdagmiddag geweersalvo’s in de broeiend hete bossen van Miombo in het uitgestrekte Kafue National Park (KNP), Zambia. Deze keer was het echter geen teken van de aanwezigheid van stropers. Het geweervuur was een teken van hoop!

De schoten werden afgevuurd door 36 leden van de speciale antistropersbrigade (SAPU) en de onderzoeks- en opsporingseenheid (IIU) van de Zambian Wildlife Authority (ZAWA). Zij hielden schietoefeningen in het kader van een innovatief trainingsprogramma met steun van het IFAW en de Nederlandse Van Tienhoven Foundation, een organisatie die zich inzet voor het behoud van bedreigde ecosystemen.

Het programma is bedoeld om handhavingsfunctionarissen, zowel mannen als vrouwen, te leren hoe ze met minimaal gevaar voor eigen leven aanhoudingen kunnen verrichten. Ze leren onder meer handvuurwapens te hanteren en zich toegang te verschaffen tot verdachte gebouwen. Ook wordt hun het belang van de rechten van arrestanten bijgebracht, evenals andere handhavingsaspecten.

Het programma ‘Saving Endangered African Wildlife by Reducing Illegal Wildlife Trafficking’, dat onder leiding stond van de Zambiaanse Game Rangers International (GRI), duurde zeven dagen en vond plaats in het opleidingscentrum van Chunga, zo’n 290 kilometer ten westen van de hoofdstad Lusaka.

De ambtenaren, van wie sommige bruin met groene camouflagepakken droegen en andere – veelal leden van de IIU – in burger verschenen, verzamelden zich iedere dag in een warm en klein leslokaal in Chunga. Daar maakten ze hun aantekeningen en konden ze hun vragen stellen, voordat ze op het schoolplein en in een nabijgelegen steengroeve het geleerde in praktijk gingen brengen.

De instructeur was Clive Dickinson, een zeer ervaren gepensioneerde vuurwapendeskundige die tot voor kort nog deel uitmaakte van de elite-eenheid CO19 van de Londense Metropolitan Police. Hij werd bijgestaan door Darrel Cox, een vuurwapeninstructeur uit Lusaka.

Iedere dag, terwijl de ambtenaren zich in de te nauwe schoolbanken wrongen en naar hun aantekeningen staarden, nam een troep bavianen het schoolplein in bezit, op zoek naar voedsel, en een paar keer zagen we een nerveuze kudde impala’s ineens op de vlucht slaan voor denkbeeldig gevaar.

Voor de impala’s mogen de gevaren dan denkbeeldig zijn, voor de deelnemers aan de training die hier hun werk moeten doen, zijn de gevaren even reëel als groot.

Kafue en andere nationale parken van Zambia hebben nog steeds zwaar te lijden onder de clandestiene handel in bushmeat en ivoor, en veel stropers trekken al snel een vuurwapen, een mes of zelfs een speer om arrestatie te ontlopen.

Volgens Sport Beattie, algemeen directeur en oprichter van GRI, vormt de training een aanvulling op het werk van ZAWA en doen de deelnemers aan dit programma vaardigheden op die hen in staat zullen stellen een belangrijke bijdrage te leveren aan de strijd tegen stropers.

“In de 15 maanden waarin we met Zawa’s SAPU hebben samengewerkt, met steun van het IFAW en andere donateurs, hebben we diverse successen behaald”, zegt Beattie als hij in de pauze tussen twee lezingen even een plekje in de schaduw van een grote boom heeft opgezocht.

“We hebben 86 stropers aangehouden, van wie er 71 zijn veroordeeld. We hebben 21 grote stukken ivoor onderschept, evenals 19 lichte en zware vuurwapens, van zelfgemaakte geweren en donderbussen tot AK47’s, de beruchte kalasjnikovs, met honderden munitiepatronen. Ook werd beslag gelegd op ruim 3500 kilo bushmeat.”

 

“De training van deze week sluit mooi aan op deze successen”, vervolgt Beattie. Hij voegt eraan toe, dat het trainen van wetshandhavers naadloos aansluit bij de visie van GRI, die een holistische benadering van natuurbescherming voorstaat. In die benadering weegt het redden en rehabiliteren van dieren net zo goed mee als voorlichting en training, wetenschappelijk onderzoek en wetshandhaving.

In het kader van die holistische aanpak heeft GRI het Elephant Orphanage Project (EOP) opgezet, waar eenzame en weerloze olifantenkalfjes worden opgevangen en verzorgd. De meeste dieren zijn wees geworden door toedoen van stropers of als gevolg van conflicten met bewoners in het gebied. De zorg voor deze olifantjes begint in het Lilayi Elephant Nursery bij het hoofdkantoor van GRI. Na verloop van tijd gaan ze, ter voorbereiding op hun uitzetting, naar de Kafue Release Facility van het EOP, waar ze zich bij oudere weesdieren aansluiten. Het IFAW en organisaties als de David Shepherd Wildlife Foundation ondersteunen het EOP van harte.

--MC

Wilt u meer weten over wat het IFAW doet tegen de illegale handel in wilde dieren, kijk dan op onze campagnepagina.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie