Rectificatie én opluchting na onjuist bericht over olifantenivoor

Het gebeurt niet vaak dat je een fout moet toegeven, en tegelijkertijd opgelucht bent. Toch is dat precies wat er gebeurde naar aanleiding van een persbericht van een aantal weken geleden.

Het IFAW had een persbericht uit laten gaan waarin stond dat medewerkers van de Keniaanse belastingdienst (KRA) in de haven van Mombasa een vrachtcontainer hadden aangetroffen met daarin een onbekende hoeveelheid ivoor.

Volgens de Kenya Wildlife Service KWS bevatte de container in werkelijkheid echter koeienhoorns.

Onze informatie was gebaseerd op een kort bericht in een Keniaanse krant. We probeerden de informatie te verifiëren en belden met de krant, de KWS en de Keniaanse belastingdienst, maar mede als gevolg van de paasvakantie lukte het niet om de inbeslagname bevestigd te krijgen.

Gezien de mogelijke omvang van de onderschepping, en de afnemende nieuwswaarde naarmate het bericht steeds ouder werd, besloten we een risico te nemen en het nieuws openbaar te maken. Ondertussen wilden we blijven proberen het bericht bevestigd te krijgen en de informatie zo up-to-date mogelijk houden.

Helaas is daarbij de informatie niet op de juiste manier weergegeven. Hiervoor bieden het IFAW en ikzelf onze oprechte excuses aan. We hadden er duidelijk bij moeten vermelden dat de informatie over de inbeslagname nog niet bevestigd was en was gebaseerd op een krantenartikel.

Toch lieg ik niet als ik zeg dat ik opgelucht was, toen langzaam duidelijk werd dat de container in werkelijkheid geen ivoor bevatte. Dit betekende tenslotte eindelijk even respijt in de onophoudelijke stroom slecht nieuws over recordpartij na recordpartij in beslag genomen ivoor. Hoewel de olifanten in dit verhaal in werkelijkheid nooit gevaar hebben gelopen, gaf het me toch het gevoel alsof tientallen, zo niet honderden, olifanten plotseling een tweede kans op leven hadden gekregen.

Het klinkt misschien vreemd, maar zo is het.

Het hele voorval onderstreepte bovendien nog eens het belang van onze Prevention of Wildlife Trafficking (PWT, preventie van de smokkel van wilde dieren) trainingen, zoals de Interpoltraining die ik vorig jaar in Botswana bezocht.

Bij de PWT-trainingen van het IFAW worden altijd medewerkers van een aantal verschillende afdelingen betrokken, zoals de douane, bosbouw, milieu en politie. In veel landen hebben deze verschillende afdelingen niet of nauwelijks onderling contact en ontbreekt soms de meest basale training. In dit geval was het vermogen van de KRA om ivoor te identificeren doorslaggevend. Voor buitenstaanders is het niet gemakkelijk om ivoor met zekerheid te identificeren, maar met de juiste training is het mogelijk om dit snel te doen.

Het meest alarmerende aan dit verhaal is dat niemand vraagtekens zette bij het feit dat een vrachtcontainer vol ivoor drie jaar in de haven van Mombasa was blijven staan.

Ik kan me geen duidelijker teken bedenken dat de ivoorsmokkel volledig uit de hand is gelopen.

Het IFAW blijft ivooronderscheppingen over de hele wereld volgen en de massale slachting onder olifanten die onverminderd voortgaat onder de aandacht van de wereld brengen.

In de toekomst zullen we zorgvuldiger omgaan met berichten die we niet bevestigd kunnen krijgen van de journalist, de aanhoudende instantie, de Wereld Douane Organisatie of Interpol. Berichten die we wel bevestigd kunnen krijgen, zullen we zeker onder uw aandacht blijven brengen.

De gruwelen van de illegale ivoorhandel zijn duidelijk genoeg, ook zonder dit ene bericht – en er moet zo snel mogelijk een einde aan komen.

--AH

Kom nu in actie en onderteken de IFAW-petitie Zeg NEE! tegen ivoor door hier te klikken.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie